У місті запустили проект «Читанка»: професійні декламатори знайомитимуть школярів з творами української літератури.

У Львові стартував проект «Читанка»: твори українських письменників професійно начитуватимуть і викладатимуть відео у вільний доступ мережі Інтернет, йдеться в матеріалі Z «Українська література: від зображення до слова».

 

Координатором проекту та автором ідеї є львів’янка Віталія Лазоркіна, яка розповіла подробиці:

«Ідея такого проекту народилась від спілкування з народним артистом України Святославом Максимчуком. Ми товаришуємо з його донькою і дуже часто чуємо твори у його виконанні. На цьому виховуємо дітей. Тому подумали, що це може допомогти популяризувати літературу. Нині в Україні є багато аудіозаписів різних творів. Але мені здається, аудіо зараз дещо відходить у минуле. І відео сприймається зовсім по-іншому: це ціла вистава, яка заворожує», - зазначила вона.

 

Проект включатиме передусім твори зі шкільної програми, але твори сучасних авторів також увійдуть до «Читанки».

 

Головні принципи, кажуть автори ідеї, – якісні тексти у професійному декламуванні, хоча не менше уваги приділятимуть «картинці» та подачі відеороликів. Для проекту планують розробити єдиний стиль запису відео та лого. Кінцева мета – створення сайту-бібліотеки з відеозаписами мистецького декламування українських текстів.

 

На сьогодні в рамках проекту вже зняли відеоролики з декламуванням «І мертвим, і живим, і ненародженим» Тараса Шевченка та байку Григорія Сковороди «Олениця та Кабан». На черзі ще два відео: «Лебеді материнства» Василя Симоненка та «Мойсей» Івана Франка.

 

Відео наразі поширюються через сторінку проекту «Читанка» у Facebook та Youtube.

 

Початок проекту реалізовується власними силами автора проекту та за підтримки волонтерів. На другому етапі проект «Читанка» буде подаватися на «Спільнокошт» та інші гранти для пошуку однодумців і фінансової підтримки.

25.02.2016