Емомалі Рахмон отримав можливість залишатися президентом Таджикистану довічно.

Конституційний суд (КС) Таджикистану схвалив запропоновані парламентом поправки до Конституції, які дозволять президенту країни Емомалі Рахмону балотуватися на посаду глави держави і в 2020 році. Про це повідомив таджицький інформаційний портал «ASIA-Plus»

 

 

Одна з поправок, схвалених КС, говорить: «Обмеження... не поширюються на Основоположника миру і єдності, Лідера націїї». А саме такими титулами наділив парламент Туркменістану (Маджлісі намояндагон) чинного президента Республіки, ухваливши в грудні відповідний закон. 

 

Рахмон очолює Таджикистан з 1992 року. Згідно з чинними нормами Конституції, він не мав би права висувати свою кандидатуру на виборах у 2020 році, якби був «звичайним громадянином». Однак схвалення Конституційним судом поправок до Основного закону, запропонованих депутатами, означає, що нинішній президент отримує право балотуватися на посаду глави держави без будь-яких обмежень.

 

Інша схвалена КС поправка знижує віковий ценз кандидатів на посаду президента Таджикистану з 35 до 30 років. Це дозволить балотуватися в президенти в 2020 році і старшому синові Рахмона – Рустамові Емомалі, якому на той момент буде щойно 33 роки.

05.02.2016