Мікроцефалія та вірус Зіка, можливо, і не пов'язані

Експерти організації, яка здійснює моніторинґ вроджених дефектів немовлят у Бразилії, ставить під сумнів зростання кількості новонароджених з ненормально малими головами – т. зв. мікроцефалією.

 

 

Матері дітей з мікроцефалією на прийомі в лікаря (м. Ресіфі, Бразилія)

 

Світом шириться паніка і страх перед вірусом Зіка, яким заражається дедалі більше людей в Південній Америці. Однак Хорхе Лопес-Камело та Ієда-Марія Оріолі з Латиноамериканського центру дослідження вроджених вад новонароджених (ECLAMS) стверджують, що зростання випадків мікроцефалії є радше віртуальним. Унаслідок пильної уваги громадськості та медій пошук цих дефектів помітно інтенсифікувався. Тому до реальних випадків, «дмухаючи на холодне», додають і безлік хибних діагнозів, що й створює страшну картинку, яку показують ЗМІ. Науковці наголошують, що діагностичні критерії мікроцефалії дуже широкі та нечіткі. Крім того, внаслідок паніки, до статистики зараховують і випадки, яких зазвичай не помічають.

 

Доступних джерел інформації, кажуть дослідники, не досить, щоб встановити справжній масштаб зростання кількості випадків мікроцефалії і те, чи існує її зв'язок з вірусом Зіка. Для цього, зокрема, потрібні великі «проспективні» дослідження, які могли б встановити відсоткове співвідношення вагітних жінок, що перенесли вірус, до випадків мікроцефалії. Кілька дослідницьких груп щойно почали їх провадити. Утім спеціалісти одностайні в тому, що в будь-якому разі вагітним жінкам треба бути обережними і ретельно оберігати себе від укусів москітів роду Aedes.

 

Заява Лопеса-Камело та Оріолі про те, що паніка перебільшена, звучить в унісон з останніми цифрами від бразильської влади. Так, 27 січня представник уряду повідомив, що із 4 180 випадків підозри на мікроцефалію 270 було підтверджено, а 462 відкинуто як фальшиві діагнози.

 

Раніше локалізація вірусу Зіка обмежувалась Африкою та Азією. До Америки він дістався у 2015 р., де спричинив безпрецедентну епідемію в Бразилії. При тому в більшості людей, які заразилися вірусом, взагалі не було жодних симптомів. В інших виявилися тільки помірні симптоми, такі як гарячка, висип на шкірі та біль голови.

 

Недузі не надали б великого значення, якби в жовтні міністр охорони здоров'я Бразилії не оголосив про незвичайний сплеск випадків мікроцефалії в північно-східному штаті Пернамбуку. Матері уражених дітей заразились вірусом на початкових етапах вагітності.

 

Щоб встановити можливий зв'язок, спеціалісти ECLAMC проаналізували бази даних вроджених дефектів новонароджених, які ведуть з 1967 р. Згідно з їхніми цифрами, середня поширеність мікроцефалії в Бразилії становить 2 випадки на 10 000 новонароджених. Вони встановили, що без втручання зовнішніх факторів максимальна кількість випадків цього дефекту у штаті Пернамбуку мала б становити 45. Отже, зафіксували аж 26-кратне перевищення норми. Тут, щоправда, важливо те, що навіть якщо вірус Зіка стовідсотково викликає мікроцефалію, ці цифри все одно надто високі, щоб бути достовірними. Через нагнітання паніки у ЗМІ та нечіткість критеріїв діагностування цієї хвороби за мікроцефалію видають навіть те, що нею не є.

 

Бразильська влада трактує як підозру на мікроцефалію усі зародки з обводом голови, меншим на два стандартних відхилення за середньостатистичний, а також новонароджених з діаметром черепа, меншим за 32 сантиметри. Але ці критерії невідворотно долучають здорових дітей, які не мають мікроцефалії.

 

Обвід голови, зі слів Лопеса-Камело та Оріолі, — це лише поверхневий показник, за яким неможливо абсолютно достовірно діагностувати мікроцефалію. Адже треба ще й констатувати уповілення розумового розвитку, що не так швидко можна встановити.

 

На думку епідемолога з Улстерського університету (Белфаст, Сполучене Королівство), висновок Лопеса-Камело та Оріолі досить правдоподібний, однак потрібно більше даних, щоб його підтвердити.

 

Згідно з офіційною заявою ВООЗ, «причинно-наслідкового зв'язку між вірусом Зіка та мікроцефалією поки що не виявлено, але його сильно очікують». 

 

Declan Butler

Zika virus: Brazil's surge in small-headed babies questioned by report

Nature, 28/01/2016

Зреферував Євген Ланюк

02.02.2016