Тимошенко підтримала ідею "конституційного" референдуму.

Лідерка партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко підтримує ідею проведення референдуму з питань внесення змін до Конституції України.

 

Про це Тимошенко заявила після засідання погоджувальної ради, інформує аґенція "Інтерфакс-Україна"

 

"Референдум обов'язково потрібен щодо будь-яких змін до Конституції. Крім того, ми вважаємо, що взагалі неприпустимо говорити про зміни до Конституції під диктат окупанта", – заявила Тимошенко.

 

На засіданні погоджувальної ради ЮВТ висловила обурення, що політика в Україні формується кулуарно. "Створені якісь невідомі кулуарні групи на рівні уряду, на рівні президента, які формують кулуарну політику, а потім доводять це як даність парламенту", – обурилася вона.

 

При цім лідерка фракції поскаржилася, що парламент фактично усунули від політреформи. "Те, що в парламенті немає глибокої дискусії з цього питання, а доведено, скільки кнопок має бути натиснуто, – це катастрофа", – вважає Тимошенко.

 

Питання конституційного референдуму напередодні порушив і прем'єр-міністр Арсеній Яценюк – щоправда, в контексті нового Основного закону. "Настав час, щоб український народ сказав своє слово, яка повинна бути нова українська Конституція у новій європейській Україні. Ніхто, крім народу України, не має права визначати, яким буде Основний закон", – заявив Яценюк під час традиційної 10-хвилинки на телебаченні.

 

"Нова Конституція – це новий суспільний договір. Договір між громадянами і владою, яку вони обрали. Договір про розподіл прав і відповідальності всередині самої влади – між президентом, урядом та парламентом. Договір про взаємини між центром і регіонами. Договір про створення нового чесного і справедливого суду, а не перепризначення чинного. Договір про чітку геополітичну мету України – стати членом Європейського Союзу та НАТО", – зазначив Яценюк.

 

Позицію прем'єра підтримав і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. "Фундаментальні зміни до Конституції не можуть вирішуватися в кулуарах парламенту або на переговорах в іноземних столицях. Спочатку слово сказати має народ України", – вважає Аваков.

 

На його думку, референдум мусить розглянути питання про статус окремих територій. Серед питань він назвав і потребу визначитися щодо повноцінної парламентської республіки. Пропозиції питань від Авакова є наступними: "1) цілісність України, статуси окремих територій; 2) реальна судова реформа з перезавантаженням усіх судів і суддів; 3) перехід до повної парламентської республіки і усунення дуалізму та конкуренції гілок влади; 4) децентралізація – як основа розвитку унітарної державності; 5) геополітичний курс – ЄС, НАТО".

 

Натомість голова Верховної Ради Володимир Гройсман виступив проти ідеї плебісциту. "Вважаю, що завжди такий механізм як референдум може використовуватися, але все те, що стосується, наприклад, питання про особливості Донбасу, статусу Донбасу, – не потрібно ставити на референдум. Тому що мені здається, що в унітарній країні ніякого особливого статусу однієї з областей або її частини не може бути", – заявив Гройсман.

 

Спікер додав, що якби в змінах до Конституції було написано, що Донбасу надається особливий статус, то це було б схоже на федералізацію. "Оскільки цього там немає, то і запитувати про це непотрібно, оскільки це буде така певна маніпуляція", – переконує голова ВР. Він додав, що в конституційних змінах ідеться не про "особливий статус", а про "особливості здійснення місцевого самоврядування".

25.01.2016