США застерегли Росію від проведення фіктивних референдумів в Україні.

У Білому домі заявили, що вважатимуть ці референдуми фіктивними і їхні результати не матимуть жодного значення.

 

                Джон Кірбі

 

Росія до кінця цього тижня може оголосити про проведення референдумів на окупованих територіях України. Про це повідомив журналістам на брифінгу речник Міністерства оборони США Джон Кірбі (John Kirby). «Кремль дав вказівку офіційним особам розпочати підготовку до поетапних референдумів в окупованих Росією частинах України, які можуть провести протягом кількох днів або тижнів», – цитує Кірбі видання The Washington Post.

 

За його словами, відповідні вказівки надійшли окупантським адміністраціям в непідконтрольних Києву районах Херсонської, Запорізької, Донецької, Луганської та Харківської областей.

 

За наявною інформацією, США очікують, що Москва маніпулюватиме результатами голосування і заявить про те, що мешканці окупованих російською армією територій прагнуть увійти до складу Росії. «Референдуми будуть фіктивними, а електоральна фреквенція на цьому голосуванні буде надто низькою», – переконаний Кірбі.

 

«Російські офіційні особи настільки стурбовані тим, що явка виборців буде низькою – як через значну шкоду завдану цим районам російськими атаками, так і через спротив з боку цивільних осіб, які залишилися, – що вони намагаються розробити обхідні шляхи щодо того, як повідомлятимуть результати будь-якого голосування. Ми бачимо ознаки того, що росіяни самі знають – український народ сприйме це як обман, і що вони обговорюють між собою, як їм це залагодити», – зазначив Кірбі.

 

Російська окупаційна влада на згаданих територіях неодноразово заявляла про підготовку референдумів про приєднання до Росії. За планами, вони мають відбутися у вересні. Зеленський у відповідь заявляв, що це остаточно відріже шлях до можливості переговорного процесу.

25.08.2022