У неділю, 24 січня, в Кишиневі відновилися масові протести проти чинної влади.

Незважаючи на мороз, близько десяти тисяч людей вийшли на центральну площу молдовської столиці – повідомив інформаційний портал Publika.

 

 

Протестувальники вимагали відставки керівництва країни, організації дострокових виборів, проведення референдуму щодо загальнонародного обрання президента, розслідування справи про виведення з молдавських банків у офшори мільярдів доларів.

 

Каталізатором протестної активності стало нещодавнє затвердження парламентом республіки нового прем’єр-міністра Павла Філіпа. Нового главу уряду багато хто вважає маріонеткою молдавського олігарха та віце-спікера парламенту Володимира Плахотнюка.  

 

Протести організувала об'єднана опозиція. До неї входять: проєвропейська Громадянська платформа, яка об’єднала неурядові організації та громадянських активістів, котрі виступають за європейський шлях розвитку країни; проросійська Партія соціалістів і «Наша партія» під керівництвом бізнесмена Ренато Усатого, котра формально декларує «промолдавський вектор», тобто в першу чергу захист національних інтересів, але насправді теж є «клієнтом» Кремля.

 

За попередньою домовленості на акцію ніхто не приніс партійної символіки – виключно державні прапори. Також, можливо, вперше за всю новітню історію Молдови з трибуни мітингу не пролунало жодного геополітичного гасла, хоча серед ораторів були як прихильники об'єднання з Румунією, так і ті, хто бачить країну в Митному союзі разом з Росією. Як заявив один з виступальників, керівник кишинівського відділення Європейської народної партії Оазу Нантой, «нам потрібно самим здійснити зміни, і в цьому не допоможуть комісії з Москви, Вашингтона чи Брюсселя».

 

Учасники акції вирішили дати владі 72 години на виконання своїх вимог. Мітинг закінчився маршем його учасників Кишиневом і годинним блокуванням одного з в'їздів до столиці. 

24.01.2016