Казахстан виступає проти дискримінаційних заходів у торгівлі з Україною.

Президент України Петро Порошенко обговорив із Нурсултаном Назарбаєвим ситуацію, котра склалася у зв'язку з російським ембарго на українську продукцію та заборону на транзитні перевезення.

 

Казахстанська сторона підтвердила свою налаштованість на виконання чинних двосторонніх та багатосторонніх угод з Україною з метою недопущення будь-яких дискримінаційних заходів в українсько-казахстанській торгівлі, інформує прес-служба глави держави.

 

Петро Порошенко наголосив, що такі дії Росії порушують Віденську конвенцію щодо права міжнародних договорів, а також відповідні правила та норми СОТ. Президенти обговорили можливості налагодження транзиту українських товарів "з метою запобігання негативному впливу дій Росії на товарообіг між Україною та Казахстаном, а також країнами Азії".

 

У викладі адміністрації президента Казахстану цей пласт розмови викладено з м'якішими оцінками: "Глави держав обговорили актуальні питання і перспективи двосторонньої співпраці в нових умовах використання альтернативних шляхів торгівлі".

 

Президенти також обговорили ситуацію на Донбасі. Порошенко розповів про ініціативу української сторони щодо розгортання на окупованих територіях міжнародного миротворчого контингенту. Назарбаєв же, за повідомленням Акорди, "закликав до компромісу у вирішенню конфлікту та зняття напруги між Україною та Росією".

 

 

12.01.2016