Рада Безпеки ООН скликала екстрене засідання через ядерні випробування КНДР.

Напередодні Японія висловила Пхеньяну офіційний протест у зв'язку з повідомленнями про випробування в Північній Кореї водневої бомби. Вашингтон закликав КНДР виконувати її міжнародні зобов'язання.

 

 

У КНДР 6 січня було зафіксовано землетрус магнітудою 5,1 бала. Як припустили моніторингові служби Південної Кореї, його могли спровокувати ядерні випробування на півночі півострова. Того ж дня на національному телебаченню КНДР було поширено повідомлення про успішні випробування водневої бомби.

 

Як подає телеканал новин ABC News, позапланове засідання РБ ООН за ініціативи США і Японії відбудеться в середу, 6 січня. Повідомляється, що нарада в ООН пройде в закритому режимі.

 

Представник Ради національної безпеки США Нед Прайс визнав, що Білий дім не володіє підтвердженою інформацією про успішність випробування Пхеньяном водневої бомби. Разом з тим він зазначив, що Вашингтон засуджує будь-які порушення Північною Кореєю резолюцій РБ ООН і знову закликає країну виконувати свої міжнародні зобов'язання.

 

Японія висловила Пхеньяну офіційний протест у зв'язку зі звісткою про випробування в КНДР водневої бомби. Як заявив речник японського уряду Йосіхіде Сугу, Токіо має намір «працювати у цій темі в тісному контакті зі США, Росією, Південною Кореєю і Китаєм».

 

«Якщо повідомлення про випробування водневої бомби в Північній Кореї відповідають дійсності, то це є грубим порушенням резолюції Ради Безпеки ООН і провокацією, яку я беззастережно засуджую», – написав у своєму Twitter’і міністр закордонних справ Великої Британії Філіп Гаммонд.

 

За повідомленням розвідки Південної Кореї, потужність водневої бомби, випробуваної в КНДР, становила близько шести кілотонн. Президентка Південної Кореї Пак Кин Хе заявила, що Сеул вживатиме рішучих заходів проти будь-яких провокацій Пхеньяну. За її словами, повідомлення про ядерні випробування в Північній Кореї докорінно змінить ситуацію навколо ядерного потенціалу КНДР.

06.01.2016