Громадські активісти вимагають новий конкурс на НАЗК і критикують уряд за шахрайство.

Громадська ініціатива "Реанімаційний пакет реформ" та низка організацій, котрі займаються боротьбою з корупцією, закликають оголосити новий конкурс на відбір керівного складу Національної аґенції з питань запобігання та протидії корупції. Вони звинувачують уряд в свідомому провалі запуску НАЗК.

 

Про це йдеться у відкритому листі активістів на адресу прем’єр-міністра та міжнародних інституцій.

 

"Конкурсний відбір відбувся з порушеннями процедури і не забезпечив обрання незалежного та дієздатного складу органу, що повинен здійснювати контроль за дотриманням антикорупційних обмежень, у тому числі членами уряду... Закликаємо конкурсну комісію повернутися до голосування за кандидатів з метою обрання збалансованого і дієздатного складу НАЗК у спосіб, що не ставить під сумнів результати голосування, або оголосити новий конкурс на посади членів НАЗК. Вважаємо, що початок діяльності НАЗК не може забезпечуватися ціною втрати довіри до цього надважливого антикорупційного органу та прийняттям недоброчесних рішень", – ідеться у зверненні "РПР".

 

Нагадаємо, 11 грудня Кабінет міністрів призначив трьох членів НАЗК – Віктора Чумака, Олександра Скопича та Наталію Корчак. Скопич є заступником голови Національної аґенції з питань державної служби, а його безпосередній керівник був членом комісії й голосував на підтримку підлеглого. Пані Корчак – колишній викладач Арсенія Яценюка з Чернівецького університету.

 

Активісти наголошують, що уряд ухвалював рішення без належного оформлення протоколу засідання комісії та отримання згоди всіх кандидатів на призначення. "Два з трьох призначених членів НАЗК можуть вважатися щонайменше лояльними до голови та членів уряду, що підриває суспільну довіру до нового антикорупційного органу ще до початку його діяльності", – обурюються представники громадського сектору. Вони підкреслюють, що при голосуванні за кандидатуру Скопича унаочнився конфлікт інтересів.

 

"РПР" також висловлює сумнів у тому, що НАЗК буде спроможною ухвалювати ефективні рішення, адже для цього на засіданнях слід отримати більшість голосів від номінального складу аґенції – тобто 3 із 5. За нинішніх умов, із критично налаштованим Віктором Чумаком, це виглядає малоймовірним.

 

"Орган було створено в такому "кастрованому" вигляді аби відзвітуватися перед ЄС, але не дати йому змогу запрацювати. Влада занадто боїться, щоб агентство запрацювало і громадськість отримала максимальний доступ до інформації з декларацій чиновників", – вважає голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

 

Тим часом, Віктор Чумак заявив про те, що наразі не готовий приступити до виконання обов'язків члена НАЗК, зважаючи на недоліки конкурсу. "На жаль, створення Національного агентства запобігання корупції, яке перевірятиме стиль життя всіх чиновників і контролюватиме фінанси партій, як почалося із скандалу, так скандалом і завершується. Без громадської довіри агентство просто "не полетить". Тому моє майбутнє у цьому органі – під великим питанням. Або ми повинні зняти всі ризики, про які говорить громадськість, в рамках поточного конкурсу, або запустити новий. Посада заради посади мені не потрібна", – прокоментував Чумак на своїй сторінці у Facebook.

 

14.12.2015