Голова Одеської обласної державної адміністрації назвав серед найбільших корупціонерів України олігархів Ріната Ахметова та Ігоря Коломойського, народних депутатів "Народного фронту" Миколу Мартиненка та Андрія Іванчука, а також Дмитра Фірташа.

 

Таку заяву Саакашвілі оголосив на антикорупційному форумі в Одесі, повідомляє ЛІГА.net.

 

Голова адміністрації вважає, що поширенню корупції в Україні сприяє прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, і уряд таким чином втрачає понад $5 млрд. Зокрема, Саакашвілі звернув увагу на корупцію в Одеському припортовому заводі, "Енергоатомі", НАК "Нафтогаз України", Східному гірничо-збагачувальному комбінаті, Об'єднаній гірничо-хімічній компанії. Обсяг недоотриманих коштів становить біля $700 млн. – і Саакашвілі покладає відповідальність за це на Мартиненка.

 

Також із країни нібито вивели від $1,5 до $2 млрд. через структури Коломойського ("Приватбанк", "Укрнафта", "Укртранснафта"), зазначив Саакашвілі.

 

Через активи Фірташа "витікає" до $500 млн. – Запорізький титано-магнієвий комбінат, "Сумихіпром", титанові та хімічні активи.

 

На занижених пасажирських тарифах "Укрзалізниця" втрачає до $2,2 млрд, а за рахунок низьких тарифів на перевезення руди – ще біля $900 млн. Ця сфера підконтрольна Рінату Ахметову, описав голова ОДА.

 

Окрім того, втрати держави на енергетичних активах ("Укренерго", "Укргідро", "Центренерго" і регіональні обленерго) складають приблизно $200 млн.

 

Міхеїл Саакашвілі додав, що внаслідок корупції при закупівлі лікарських препаратів, реєстрації лікарських засобів і корупції у медзакладах держава втрачає щонайменше $100 млн. щорічно.

 

Оглядачі звертають увагу на те, що в списку корупціонерів Саакашлвілі не було жодного представника, афілійованого із президентською командою.

 

07.12.2015