Держприкордонслужба домовилась зі сусідами про спільне патрулювання кордонів.

Керівники прикордонних відомств України, Польщі, Словаччини, Угорщини та Румунії зустрілися у Львові й підписали комюніке про взаємодію в охороні кордонів, передає "Урядовий кур’єр".

 

Голова Держприкордонслужби Віктор Назаренко розповів, що українські прикордонники стикаються з новими способами нелегального перетину кордону та провезення через нього контрабанди, наприклад, порушники почали використовувати малі та безпілотні літальні апарати.

 

Зараз, за словами голови Держприкордонслужби, головне завдання – стримати потік нелегальних мігрантів з Близького Сходу, що цьогоріч суттєво зріс, передусім на українсько-угорському кордоні.

 

Заступник начальника угорської поліції Жолта Халмоші розповів, що досі український напрямок не був основним для нелегальних мігрантів, які прямують до країн Євросоюзу, але незабаром ця ситуація може змінитись: нелегальні мігранти, прямуючи в Угорщину, спочатку долатимуть територію Росії, а потім можуть їхати через Україну. Саме тому Будапешт готовий ділитися з українцями своїм досвідом у розв’язанні проблеми нелегальних мігрантів. Угорщина вже гостро відчула її, оскільки останнім часом її кордон перетнуло близько 390 тисяч нелегалів.

 

У зв’язку з цим українські прикордонники спільно зі своїми європейськими колегами планують збільшити кількість пунктів пропуску, на яких вестимуть спільний контроль. Наразі діють чотири таких спільних ПП з Польщею та ще чотири - з Молдовою.

 

 

04.12.2015