Американські лікарі протягом тижня оперуватимуть в обласній дитячій лікарні.

Команда лікарів зі США збирається до Львова, де планує оглянути та надати допомогу 140 дітям з важкими опіками та іншими травмами. Більшість дітей – з різних регіонів України, зокрема, зі зони АТО, а також з Росії та Білорусі, розповів ініціатор поїздки лікар бостонської лікарні Shriners Геннадій Фузайлов, передає "Голос Америки".

 

Геннадій Фузайлов – педіатр та дитячий анестезіолог, який 10 років тому врятував маленьку українку Настю Овчар, яка винесла з полум’я молодшу сестричку.

 

На допомогу дітям приїдуть 8 осіб: шість лікарів, серед яких дитячі анестезіологи, фахівці з інтенсивної терапії, дитячої та пластичної хірургії, а також – дві медсестри.

 

Огляди й операції американські медики проводитимуть у Львівській дитячій обласній лікарні. Зі слів Геннадія Фузайлова, Міністерство охорони здоров'я України аби посприяти цьому, видало спеціальний наказ про кооперацію з американськими лікарями. У результаті з чотирьох операційних обласної лікарні, американські фахівці будуть проводити операції одразу в трьох.

 

«Протягом тижня ми оглянемо 140 дітей, плюс проведемо 40 операцій за чотири дні, кожна буде тривати 2-2,5 години», – розповів Геннадій Фузайлов.

 

Він додав, що насправді охочих пройти огляд було набагато більше – близько 350. Однак цього разу обстежити усіх не вдасться просто фізично, але вони будуть першими серед тих, кого лікарі приймуть наступного року, коли приїдуть із такою ж місією знов.

 

Для того, щоб мати змогу оперувати, Геннадій Фузайлов заздалегідь відправив близько 1,5 тони медикаментів та хірургічних інструментів до України. Всього назбиралось 55 ящиків.

 

«Лише знеболювальне буде українське. І то тому, що законодавство забороняє нам пересилку будь-яких наркотичних речовин через кордон», – розповів лікар. 

 

Зібрати все необхідне Геннадію Фузайлову допомогли одразу кілька організацій: Massachusetts General Hospital, бостонська лікарня Shriners та організація Americare. Пакував ящики волонтер організації Doctors Collaborating to Help Children. Саму доставку здійснив поштовий оператор «Міст», а заплатив за неї – Союз Українок Америки.

 

Згодом, цьогоріч, лікар також планує привезти до Бостона від 10 до 20 дітей, які потребують можливо, не однієї, а кількох операцій та більш тривалого догляду й реабілітації.

 

 

02.12.2015