На Яворівському полігоні зачаїлось приватне мисливське угіддя львівського олігарха.

29 га землі на Яворівському полігоні за паперами належать охоронній фірмі «Ірбіс», а неофіційно їх пов’язують з почесним президентом ФК «Карпати» Петром Димінським, пише Zaxid.net.

 

Як пише видання, потрапити на ділянку офіційно – неможливо, це підтверджують і в Яворівській КЕЧ. У Міністерстві оборони на запити про ділянку не відповідають.

 

Офіційно з травня 2012 року землю орендує охоронна фірма «Ірбіс», використовують її для обслуговування військового профілакторію площею 1117 кв. м.

 

На момент укладання угоди про оренду у 2012 році, згідно з документами, профілакторій перебував у незадовільному стані, а його оціночна вартість становила 492 тис. грн.

 

Військові віддали його в оренду лише за 3850 грн на місяць (46,2 тис. грн в рік). А перед тим, як підписати угоду, розчистили ділянку власними силами. В угоді також зазначено, що фірма «Ірбіс» орендує майно Яворівської КЕЧ для облаштування тут рибного господарства.

 

Згідно з угодою про оренду, яка спочатку була підписана до травня 2015 року, а пізніше продовжена до 2018 року, фірма зобов’язується «… здійснювати за власний рахунок капітальний, поточний та інші види ремонтів орендованого майна для підтримання орендованого майна в належному стані, не гіршому ніж на момент передачі його в оренду».

 

На сьогодні стан профілакторію не покращився, натомість, поруч на острові виріс мисливський будиночок. А територія обнесена парканом та облагороджена – тут є асфальтовані доріжки, кілька рибних озер, галявини для підкормки тварин та мисливські вишки. Все це пильно охороняється працівниками охоронної фірми, які стоять на підступах біля шлагбаумів.

 

Формально, санаторій досі перебуває на балансі Яворіської КЕЧ, а її керівник підполковник Савицький стверджує, що коли закінчиться договір оренди, все майно буде належати військовим, при цьому воно буде у суттєво кращому стані, ніж до передачі його в оренду.

 

Колись земельна ділянка, яка тепер перебуває в оренді фірми «Ірбіс», перебувала в користуванні мисливського господарства «Майдан». Навесні 2015 року «Майдан» програв черговий суд щодо права використання цих мисливських угідь. Суд відмовив мисливцям у цьому праві на тій підставі, що мисливство і рибальство на території військового полігону заборонене.

 

Засновником фірми «Ірбіс» є Андрій Борщ – людина невідома і непублічна. Зрештою, діяльність фірми «Ірбіс»  також маловідома у Львові. Точніше, не відома взагалі. Проте, ймовірно, вона дуже різноманітна, адже у квітні 2014 року ПОФ «Ірбіс» заснувало громадську спілку «Товариство мисливців та рибалок «Ірбіс». Керівником громадської спілки є той самий Андрій Борщ. А співзасновником – ТОВ «Народна команда «Футбольний клуб «Карпати».

 

«Народна команда» була створена у 2012 році. Сьогодні її засновниками є кіпрський офшор «Ейблмарк Лімітед» та юрист львівського олігарха і власника футбольного клубу «Карпати» Петра Димінського Євген Пакош. Пакошу належить лише трохи більше одного відсотка товариства. Проте ще на початку 2012 року він був власником 99%  цього товариства, ще 1%  «Народної команди» належало Данилові Нікуленку, тоді керівнику інформаційної служби ФК «Карпати», а сьогодні генеральному продюсеру підконтрольного Димінському телеканалу ZIK. 

 

Петра Димінского серед офіційних засновників, звичайно, нема – зрештою, як нема його імені і серед засновників жодного іншого підприємства.

30.11.2015