Інтернет з лямпочки

Це – революція, яку можна порівняти хіба з переходом від вінілових платівок до компакт-дисків. Безровідниковий Інтернет може стати у тисячу разів швидшим. Технологія Li-Fi, яка теоретично може замінити Wi-Fi, обіцяє стати справжнім. Естонська компанія Velmenni, що випробовує комерційні можливості цієї технології, повідомила, що в їм вдалося досягнути швидкості передачі даних в 1 гігабайт за секунду. Це понад у 100 разів швидше, ніж у сучасних Wi-Fi – передавачах. За такої швидкості можна завантажити повнометражний фільм у високій якості усього за кілька секунд. А в наукових лабораторіях досягали навіть більшої швидкості.   

 

Творцем технології Li-Fi є професор Единбурзького університету Гаральд Хаас. Її ідея полягає у використанні для передачі даних видимого світла, тобто електромагнітних хвиль, які у 100 тис. разів коротші, ніж ті, які застосовують у традиційних Wi-Fi-передавачах. Як наслідок, у них можна закодувати набагато більше інформації.

 

Не секрет, що використання світла для передачі даних вже масово розповсюджене в телекомунікації. Світловоди (оптоволоконні кабелі) можна порівняти з кровоносної системою сучасних телекомунікаційних мереж.

 

Якщо нова технологія приживеться, то і безпровідникова комунікація також ґрунтуватиметься на світлі. Звідси походить і її назва, адже в акронімі Li-Fi перші дві літери означають «light», себто світло.

 

До речі, використання світла для передачі даних старе як світ. Ще в часи Наполеона пів-Європи покривала мережа «оптичного телеграфу». Він складався з веж, які розташовувались на такій відстані, що з однієї вежі у підзорну трубу можна було побачити її сусідку. На кожній вежі стояв семафор, положення якого кодувало літери, цифри і прості слова. У такий спосіб можна було за годину передати інформацію з Амстердаму до Риму. Блискавично, як та ці часи, хоча швидкість була сміховинною – ледве кілька бітів за хвилину.  

 

Через кількадесят років американський вчений Ґрехем Бел винайшов фотофон, яким, до речі, він дорожив набагато більше, ніж телефоном. Його дія заснована на властивості селену змінювати електропровідність під дією світлових променів, яке відбиває дзеркальце, що вібрує під впливом звуку. 3 червня 1880 р. асистент Белла передав у такий спосіб інформацію на 213 м з даху школи до лабораторії.

 

Винахід Гаральда Хааса якоюсь мірою є подальшим розвитком ідеї Белла. Вже у 2011 р. науковець показав, що за потрібної модуляції ясності один світлодіод може передати більше даних, ніж ціла вежа стільникового зв’язку. Невдовзі появилися перші прототипи таких мереж. Одна з них – pureLiFi – в лабораторії в Единбурзі мала швидкість передачі даних у 11,5 Мб/с, що приблизно дорівнює першому поколінню Wi-Fi. А вже в лютому цього року дослідники з Оксфорду в лабораторних умовах досягнули трафіку у 224 Гбіт/с, що означає передачу кільканадцяти повнометражних фільмів у високій якості за секунду. Для традиційних Wi-Fi-передавачів гранична швидкість передачі даних становить 600 Мб /с, але на практиці вона, як правило, у 10 разів менша.

 

Передача даних за допомогою світла мала б багато переваг. Світлова інфраструктура у нас вже є – увесь світ електрифікований. Ідея Гаральда Хааса, яку він озвучив під час свого виступу на TED, полягає в тому, щоб поєднати освітлення і передачу даних. Вібрація яскравості світлодіодів, у яке можна буде закодовувати одиниці і нулі, буде таким швидким, що наше око її не помічатиме. Потрібно лише змінити традиційні жарівки чи люмінесцентні лампи на напівпровідникові LED-и (що ми і так робимо, адже вони набагато економніші і світять довше) й приєднати їх до чіпа, що модулює освітленість.

 

Як відомо, світло не проходить крізь перешкоди. Це, очевидно, недолік, але може бути і перевагою, особливо тоді, коли ми не хочемо, щоб хтось ще використовував наш сигнал. Крім того, світло безпечне. Li-Fi без проблем можна було б використовувати у літаку. На думку Гаральда Хааса, передавачами Li-Fi могли б бути навіть звичайні лампи вуличного освітлення.


Технологія Li-Fi появилася саме тоді, коли кількість даних, які передаються між мобільними пристроями, стрімко росте. За даними компанії Cisco, минулого року кількість мобільних пристроїв перевищила кількість людей на планеті. Доступ до Інтернету вже став таким же загальноприйнятим благом, як доступ до води чи електрики. Існуючі wi-fi мережі вже скоро не справлятимуться з таким трафіком, і тому стає потрібною радикально нова технологія. 

 

Piotr Cieśliński

Internet z "żarówki". Zapomnijcie o wi-fi, nadchodzi li-fi

Wyborcza.pl 26/11/2015

Зреферував Євген Ланюк

 

29.11.2015