Відставка Яценюка: лежачого не б'ють?

У п'ятницю, 27 листопада, минає рік, як Верховна Рада призначила прем'єр-міністром Арсенія Яценюка. Річниця супроводжується активізацією розмов про можливу відставку голови уряду. І цього разу це не плітки в кулуарах, які спалахували й раніше, а підставові процеси. Цього тижня фракція «Народного фронту» оприлюднила аж дві заяви, в яких наголосила на згубності звільнення Яценюка. Очевидно, що якби прем'єр не відчував загрози відставки, то не здіймав би даремної паніки.

 

Наразі уряд Яценюка послуговується імунітетом, який йому торік дала Верховна Рада. Згідно з Конституцією, парламент не має права розглядати питання про відставку уряду протягом року після схвалення його програми. Для чинного складу Кабміну цей термін умовної недоторканності вичерпується 11 грудня (умовної, бо в 2001 році Віктора Ющенка звільнили, попри наявність імунітету, після скасування рішення про схвалення програми). Отже, у нашій мізансцені невдовзі з'явиться рушниця. Може стрельнути — може не стрельнути. Але знавці жанру кажуть: якщо висить — то буде застосована…

 

Порошенко ще торік не хотів бачити Яценюка прем'єром

 

У Верховній Раді вже стартував формальний процес збору підписів за відставку Яценюка. Ініціатива належить нардепу з Тернопільщини Олегові Барні (Блок Петра Порошенка). Він визнає, що то наразі приватна позиція. «Це безпосередньо моя точка зору і тих людей, які мене підтримують», — заявив він. Проект постанови наразі підписали Єгор Соболєв («Самопоміч»), Сергій Мельничук («Воля народу»), позафракційні Борислав Береза і Дмитро Добродомов, Сергій Лещенко (БПП) та кілька інших. Тобто наразі процес скидається таки на самодіяльність.

 

Утім тривожний сиґнал пролунав і від голови президентської фракції Юрія Луценка. Соратник Порошенка висловив жаль, що уряд гальмує податкову реформу. «Основний критерій — це готовність уряду змінювати правила податкового життя. Для нас це дійсно принципово. Якщо уряд не готовий до цього, то я боюся, що ми змушені будемо міняти уряд… Якщо перед прийняттям бюджету уряд не запропонує суттєві зміни до Податкового кодексу, то не буде ні Податкового кодексу, ні бюджету, ні уряду», — заявив Луценко.

 

Податкова реформа — це, треба зазначити, не лише персональний ґандж Арсенія Яценюка. У складі уряду за податкові напрацювання відповідає Міністерство фінансів, очолюване Наталією Яресько, яку на тлі успішної операції з реструктуризації зовнішнього боргу називали потенційним наступником Яценюка. Пані Яресько була призначена до уряду за квотою Блоку Порошенка. Варто додати, що альтернативний проект податкової реформи напрацьовувався і в парламентському комітеті з питань податкової та митної політики, який очолює теж представник БПП — Ніна Южаніна. Тобто йдеться про те, що в парламентсько-урядовій коаліції за тамту урґентну, на думку Луценка, реформу відповідає великою мірою і Блок Порошенка. Але з того, як розгортається драматургія, вже цілком очевидно, кого «робитимуть крайнім».

 

«Народний фронт» у своїй першій заяві на захист Яценюка висловив жаль, що до антипрем'єрської кампанії долучилися депутати з коаліції. Загалом у фракції певні, що йдеться про «план антиукраїнських сил». «Ми бачимо численні спроби розхитати ситуацію в Україні, добитися відставки уряду, дочасних парламентських, а потім і президентських виборів. Кінцева мета — влаштувати повзучий державний переворот, реванш "янучарів" і зміну курсу України з проєвропейського на пропутінський», — ішлося у заяві НФ.

 

Тему можливого звільнення взявся обмірковувати і сам Арсеній Яценюк. В інтерв'ю для журналу «Фокус» прем'єр-міністр заявив, що прийме будь-яке рішення парламенту. «Україна — це парламентсько-президентська республіка. Я шаную демократію, і якщо парламент готовий розглядати питання недовіри до уряду, то це його конституційні повноваження. Президент має також право внести резолюцію недовіри уряду, це його конституційні повноваження», — заявив Яценюк, додавши, що після ймовірної відставки уряду його фракція покине коаліцію.

 

Нардеп Лещенко передає Яценюкові матеріали кримінальної справи на близького соратника — Миколу Мартиненка

 

Експерти, з якими поспілкувався «Z», вважають, що команда Яценюка своїми заявами грає наввипередки можливим неґативним сценаріям. «Поведінка "Народного фронту" прогнозована, — каже політолог Юрій Палійчук. — Вони захищають себе, свої інтереси, свого прем'єра. Усвідомлюють, що до нього накопичилося багато зауважень, і намагаються наперед їх "пропрацювати". Ця поведінка має підґрунтя, адже рейтинґ "Народного фронту" дуже низький, а його лідер Арсеній Яценюк набрав на себе багато неґативу».

 

З такю оцінкою згоден й Олексій Голобуцький з Аґенції моделювання ситуацій. «Це випереджальна тактика. У Арсенія Яценюка зараз нічого нема з точки зору політичної кар'єри: він не має запасного майданчика, бо не є депутатом, а на можливих виборах у нього нема жодних шансів. Тому він буде боротися, в тому числі й шантажуючи виходом "Народного фронту" із коаліції. Втім, я гадаю, що Яценюк перебільшує свій вплив на фракцію і насправді контролює там незначну частину депутатів», — каже Голобуцький.

 

Експерти вважають, що наразі Яценюкові не загрожує відставка. Головна причина — неможливість альтернативних варіантів коаліції у Верховній Раді та брак ширшого політичного консенсусу. Прем'єр-міністр залишається при посаді, бо наразі нема іншого оптимального способу втримати баланс. Якщо той-таки «Народний фронт» вийде з коаліції, президентська команда муситиме шукати соратників серед колишніх «реґіоналів». При тім у фракціях «Батьківщини» та «Самопомочі» час від часу теж повертаються до теми виходу з коаліції.

 

«Зміна уряду — це величезний компроміс, — коментує Юрій Палійчук. — Треба врахувати інтереси величезної кількості осіб, у тому числі й промислово-фінансових груп. Наразі такого консенсусу нема, і нема єдиного підходу до того, що робити далі з Яценюком».

 

А Олексій Голобуцький вважає, що команда президента просто намагається позбиткуватися з прем'єра, ще сильніше обмежуючи його впливи. «Протягом року він перетворився з переможця парламентських виборів на аутсайдера. Звичайно, що в нас це люблять: бити лежачого ногами. Навіть якщо не йдеться про відставку — щось намагатимуться взяти від цього процесу», — зазначив Голобуцький.

 

Експерт наголосив, що крім фактора внутрішньої конкуренції за уряд між політичними командами, важить і міжнародний аспект: «Багато залежить від того, наскільки Захід готовий співпрацювати з Яценюком».

 

7 грудня в Україну прибуває з візитом віце-президент США Джо Байден. Минулого разу, коли Байден відвідував Київ, він поставив крапку в українській «прем'єріаді»: Петро Порошенко невдовзі після переговорів з посланцем угамував свої апетити щодо прем'єра і згодився на кандидатуру Арсенія Яценюка.

 

26.11.2015