Посол Аргентини в Україні відкрила у місті меморіальну дошку.

У Львові на фасаді будинку на вулиці Валовій, 11 встановили меморіальну дошку, яка засвідчує, що у 1913-1915 роках тут працювала Консульська установа Аргентинської Республіки. Міський голова Андрій Садовий натякнув присутній на урочистості Надзвичайному і Повноважному послу Аргентини в Україні Лілі Ролдан Васкес де Муан, що наступним кроком треба би було відкрити у Львові і саме Консульство.

 

 

«Саме наша країна першою серед латиноамериканських держав визнала незалежність Української Народної Республіки у 1921 році та незалежність вже сучасної України у 1991 році.  Українська діаспора в Аргентині постійною збільшується. На сьогодні це вже частина  нашого суспільства», – цитує відповідь Лілі Ролдан Васкес де Муан прес-служба Львівської облдержадміністрації.

 

Пані Лілі Ролдан Васкес де Муан нагадала, що з України до Аргентини відбулося чотири міграційні хвилі: у кінці 19 століття, після Першої світової війни, після Другої світової та у 1990-ті роки – після розпаду Радянського Союзу.

 

"Аргентина ще 1913 року заявила про свій намір відкрити першу консульську установу у Львові, який тоді перебував у складі Австро-Угорської імперії. Тому я вважаю, що розміщення меморіальної дошки ще більше зближує наші народи. І, проходячи повз неї, ви будете згадувати про Аргентину і знати, що ця країна дуже близька до України ", - сказала пані Посол.

 

Своєю чергою, голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка, який приймав високу гостю відзначив: "Сьогодні відкриттям цієї таблички для всіх мешканців та гостей Львова ми відкриваємо нову сторінку спільної українсько-аргентинської історії. Я переконаний, що це добрий знак для продовження нашої співпраці. А пані Посол стане добрим другом та промоутером Львівщини".

 

Найбільш багатослівним виявився міський голова Львова Андрій Садовий. Прес-служба Львівської мерії цитує сказані ним на відкриті таблиці слова: "У своєму житті я бачив багато послів, але, я сподіваюся, що наша співпраця з Вами матиме своє місце у майбутньому, і повага до України та українців стане рушійною силою у цьому руху вперед. Насправді Ви би були прекрасним послом Аргентини в Україні. І це є дуже важливим кроком, тому що громадяни Аргентини та України є близькими, тому мають бути солідарними одне до одного. Справді, українських емігрантів в Аргентині є багато, тому головне — взаєморозуміння. Ця подія та наступна — почесне відкриття аргентинського консульства у Львові - стане тим мостом, який нас поєднає ". 

 

Зазначимо, що Лілі Ролдан Васкес де Муан є четвертим Надзвичайним і Повноважним послом Аргентини в Україні й працює на цій посаді з 2007 року. 

 

Консульства Аргентини у Львові немає, як зрештою, й у жодному іншому місті України. Аргентинська Республіка представлена в нашій країні лише Посольством, яке відкрили у Києві ще в з травня 1993 року — практично через рік, після встановлення між нашими державами дипломатичних відносин. Про наміри Аргентини відкривати Консульську мережу в Україні, чи бодай одну — у Львові, як про це каже Андрій Садовий, на дипломатичному рівні ніхто не заявляв.  

 

26.11.2015