УГКЦ не знає, чи Львів буде в програмі візиту Папи

Міський голова Львова Андрій Садовий прогнозує, що візит Папи Римського в Україну може відбутися вже наступного року. «Нинішній Папа дуже швидкий», — сказав у коментарі Z Андрій Садовий. А про те, що під час візиту понтифік омине Львівщину, на думку міського голови, навіть не може йтися.

 

 

«Львів — найбільше україномовне місто світу, і Львів — це душа України, тому ми радо вітатимемо Папу у Львові», — запевнив Андрій Садовий і повідомив, що коли й провадилося попередні консультації щодо візиту понтифіка в Україну, то говорилося про Київ як серце України і про Львів. А щодо ймовірності самого приїзду Франціска в країну, в якій іде війна, то Садовий, звісно, обумовлює: «якщо все це буде можливо і ситуація у світі дозволить йому відвідати нашу державу».

 

Голова Львівської ОДА Олег Синютка у розмові із Z  також висловив сподівання, що Папа приїде до  Львова.

 

«Ми сподіваємося, що під час візиту Папи Римського в Україну він зможе відвідати не лише Київ, але й Львів. У всякому випадку, це було би дуже знаково, бо ми очікуємо на беатифікацію праведного владики Андрея, а це подія, центром якої має стати Львів», — каже Олег Синютка.

 

Що ж до часових меж папського візиту, то голова ЛОДА радить «вірити і своїми вчинками наближати цю подію».

 

Нагадаємо, що президент України Петро Порошенко зустрівся з Папою Римським Франціском у Ватикані 20 листопада. Він передав понтифіку запрошення в Україну і запевнив, що Папа це запрошення прийняв. Однак богослови та клір у своїх сподіваннях щодо ймовірності швидкого візиту Франціска до нас стриманіші за львівське чиновництво.

 

Речник УГКЦ отець Ігор Яців прямо сказав Z, що наразі говорити про якусь чітку дату приїзду Папи Римського передчасно, хоч запрошення від президента Порошенка було другим елементом, необхідним для того, щоб Ватикан почав розглядати пропозицію щодо відвідин України.

 

«Для того, щоби відбувся візит Святішого Отця в будь-яку країну, і так було з візитом Івана Павла ІІ, потрібно двояке запрошення — від Католицької Церкви в даному випадку і від державної влади, адже  Папа Римський приїжджає як духовний лідер та глава держави Ватикан», — пояснює о. Ігор Яців.

 

З його слів, представники УГКЦ та РКЦ раніше запрошували Папу до України, тож тепер дотримано усіх формальних підстав для того, щоб у Ватикані могли розглянути запрошення з України.

 

Отець Ігор Яців вважає, що структури для організації папського візиту можна буде утворювати щойно тоді, коли буде відомо про дату візиту, бо саме так відбувалося під час організації візиту в Україну Івана Павла ІІ.

 

«До того моменту, поки немає цих дат, немає потреби створювати якийсь оргкомітет, адже немає визначеної дати візиту Папи. Адже у минулому було повідомлено, що Святіший Отець відвідає Україну, відтак було створено організаційний комітет з представників Церков та державної влади, який напрацьовував програму», — каже отець.

 

Щодо ймовірних місць відвідин Папи Римського, то отець Яців наголосив, що багато залежить від бажання самого Папи, і не зміг відповісти, чи одним з пунктів відвідин стане Львів: «Це залежить від бажання Святішого Отця, що він хотів би відвідати, де би він хотів бути. Ми пропонуємо, але, відповідно, розглядається. Я не знаю про ці речі. Зараз ішлося про те, щоби виконати всі передбачені умови, щоби це запрошення в Апостольській Столиці розглядали як повне та як таке, що потребує відповіді чи планування, якщо вже є рішення приїхати в Україну. Поки що зарано говорити, чи приїде Святіший Отець в Україну, де він буде». А загалом, на думку о. Яціва, візит Івана Павла ІІ був поштовхом для розвитку України, а візит Франціска має принести в Україну мир.

 

Так само вважає міський голова Львова Андрій Садовий. На його думку, візит Папи Римського має принести в Україну і мир, і розвиток.

 

«Папа Франціск — це людина, що проповідує любов, проповідує об'єднання і поєднання. Ми не маємо права будь-кого відштовхувати, ми повинні бути разом. Це та наука, яка дуже потрібна для українців сьогодні, зокрема для нашого політикуму. Якщо ми цю науку сприймемо, то будемо дуже успішною і дуже процвітаючою країною», — розмірковує бурмистер Львова.

 

Нагадаємо, що перший і єдиний в історії України візит Папи до України відбувся у 2001 році. Тоді Іван Павло ІІ відвідав Київ та Львів. Серед українських християн у ті дні панувало небачене піднесення. Наступників Івана Павла ІІ теж не раз запрошували до нас, однак ніхто з них досі на ті запрошування не відгукнувся. Очевидно, щоразу візитові понтифіка в Україну не сприяла низка обставин. Щодо Львова як обов'язкового пункту візиту понтифіка, то нагадаємо собі, що у 2001 році столиця Галичини була ще й Митрополією Української Греко-Католицької Церкви. А від 2005 року осідок Глави Церкви перенесено до Києва. Однак на приїзд Папи Франціска ми хоч і обережно, проте щиро сподіваємося, тим більше, що Львів і надалі залишається українською римо-католицькою столицею.

 

26.11.2015