Слідство не може встановити вбивць Нігояна та Жизневського.

Начальник управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури Сергій Горбатюк повідомив, що вбивць перших жертв Небесної сотні – Сергія Нігояна, Михайла Жизневського та Романа Сенника, – котрі загинули вкінці січня 2014 році внаслідок поранень зі зброї на вулиці Грушевського, наразі не встановлено.

 

"22 січня були вбиті Сергій Нігоян, Михайло Жизневський та Роман Сеник. На жаль, на цей час безпосередньо осіб, які вчинили вбивства, ми не встановили", – заявив Горбатюк, за повідомленням аґенції "Інтерфакс-Україна". Втім, за його словами, слідству вдалося значно звузити коло підозрюваних.

 

За словами слідчого, внаслідок атаки "Беркуту" на вулиці Грушевського, котра відбулася того ж дня, було знищено низку доказів. "Були знищені внаслідок цього сліди на місці події, які не були зафіксовані належним чином, а також у медсанчастині", – пояснив Горбатюк.

 

Наразі всстановлено, що вбивства активістів було скоєно з 3-метрової відстані. "Але за декілька хвилин після вбивств, після того, як ці особи впали, безпосередньо біля цих осіб працівники правоохоронних органів перебували на відстані не менше ніж 30-50 метрів", – додав Горбатюк. За його словами, одна з версій стверджувала, що вбивство скоїли "перевдягнуті правоохоронці, а також провокатори". Сеника та Жизневського підстрелили кулями, що використовуються для зупинки транспортних засобів у системі МВС; Нігоян отримав поранення картеччю. Патрони могли використовуватися в помпових рушницях, які застосовували "беркутівці".

 

Щодо жорсткого побиття Тетяни Чорновол, то двох осіб, котрі брали участь у нападі, вже засудили, а ще троє перебувають у розшуку. "Як було встановлено слідством, кримінальний авторитет з міста Дніпродзержинська Олег Нетребко, який був відомий під кличкою "Нетрик", у кримінальних колах Дніпропетровська підшукав, для вчинення цього злочину своїх підопічних, які перебували під його впливом... Нетребко, Корнілов і Зінченко оголошені в міжнародний розшук за лінією Інтерполу у зв'язку зі скоєнням тяжкого злочину, організацією і замахом на вчинення вбивства групою осіб. Котенко і Залюбовський були засуджені, у квітні відбувся суд, в липні, якщо я не помиляюся, 25 липня, вони були остаточно засуджені за скоєння цього злочину", – розповів начальник департаменту карного розшуку МВС Володимир Остапенко.

 

А загалом, за даними слідства, рекрутуванням бандитів за часів Майдану опікувався тодішній міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко за вказівкою Віктора Януковича. "Зводилася координація цієї діяльності на колишньому міністрі внутрішніх справ Захарченку і людях з його оточення, які здійснювали координацію, підбір та фінансування цих "тітушків" та їхніх організаторів. Це все робилося з відома та за вказівкою колишнього президента, як це встановлено в повідомленні про підозру", – зазначив Горбатюк.

 

18.11.2015