Ґрунт над рудниками продовжує осідати – нова воронка має 15 м в діаметрі.

У понеділок, 16 листопада, на Івано-Франківщині у Калуші в районі вулиць Вітовського, Мостиської та Глібова утворилась нова воронка діаметром близько 15 метрів. Земля просіла десь на півтора метри вниз. Востаннє тут просідала земля у липні 2008-ого року, передають Вікна.

 

Нова воронка утворилася практично за кілька метрів поруч зі старою. Як пояснили науковці  науково-дослідного інституту галургії, утворення провальних карстових ям у районі північного каїнітового поля колишнього рудника «Калуш» є результатом нерозумного втручання у земні надра.

 

«Ще за часів Австро-Угорщини, Польщі і навіть під час німецької окупації замість видобутої калійної руди шахти закладали твердими фракціями, бо тоді розробники калійних покладів були свідомі того, що коли-небудь може виникнути просідання землі. За часів Союзу шахтні виробки заповнювали розсолами. І зараз калушани стали заручниками природних руйнівних процесів, які відбуваються під землею», – йдеться у повідомленні.

 

Перше масштабне просідання відбулося на колишній вулиці Пархоменка (тепер Вітовського) у 1987 році. Тоді під землю пішло близько сорока тисяч метрів кубічних ґрунту разом із будинками, гаражами, господарськими будівлями та садами. Проте за 28 років так і не придумали способу, як унеможливити небезпеку подальших просідань і провалів.

 

Найближчі до нової воронки житлові будинки розташовані на відстані 70-200 метрів. Працівники управління з питань надзвичайних ситуацій обійшли обійстя і попередили місцевих мешканців про можливу небезпеку. Польову дорогу, що з’єднує вулицю Вітовського із вулицями Менделєєва і Рилєєва, перекрили. Для забезпечення доїзду до цих вулиць працівники «Калушавтодору» прокладають нову грунтову дорогу.

 

Тільки за час наради комісії з питань техногенної безпеки на вулиці Вітовського воронка розширилася і з’єдналася зі старою. Фахівці стверджують, що ґрунт просів над підземною камерою, яка має 330 метрів у довжину та  близько 30 метрів висоти.

 

Як далі проходитимуть руйнівні процеси спрогнозувати наразі неможливо. Для цього потрібно проводити постійний моніторинг та геофізичні дослідження зони шахтних виробок колишнього рудника «Калуш». Протяжність їх становить сім з половиною кілометрів від озера на вулиці Молодіжній до річки Лімниці у мікрорайоні Хотінь.

18.11.2015