Протягом року за порушення прав ув’язнених до відповідальності притягнуто понад 100 службовців пенітенціарної служби.

Прокуратура Івано-Франківської області провела низку перевірок в спецустановах управління Державної пенітенціарної служби та Головного управління Міністерства внутрішніх справ в області та виявила грубі порушення щодо утримання ув’язнених та засуджених, повідомли в прес-службі прокуратури Івано-Франківської області.

 

Прокуратура виявила грубі порушення щодо забезпечення режимних вимог, порядку утримання та нагляду, контролю за поведінкою затриманих, ув’язнених та засуджених осіб.

 

Так, службові особи однієї зі спецустанов області розмістили новоприбулого ув’язненого в приміщення, в якому не передбачено утримання ув’язнених, та при цьому не провели його обшук на наявність заборонених предметів, що призвело до суїциду ув’язненого. За результатами перевірки внесено документ прокурорського реагування, за яким четверо посадовців керівного складу установи притягнуті до відповідальності.

 

Окрім того, за вказаним фактом службової недбалості проводиться досудове розслідування.

 

Також встановлено факт неправомірного застосування до ув’язненого крайніх заходів дисциплінарного впливу (поміщення у дисциплінарний  ізолятор). Відтак, за втручання прокуратури права в’язня поновлено – його звільнення зі штрафного приміщення виправної колонії, а винних посадових осіб притягнуто до відповідальності.

 

Загалом протягом 2015 року за актами прокурорського реагування на порушення кримінально-виконавчого законодавства в спецустановах до відповідальності притягнуто понад 100 посадових осіб.

16.11.2015