В області створять 85 територіальних громад замість 710 рад.

11 листопада Кабінет Міністрів України затвердив перспективний план формування територій громад Львівської області, повідомляє прес-служба Міністерства реґіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

 

Згідно з розпорядженнями, у Львівській області буде створено 85 об'єднаних територіальних громад. У Міністерстві зазначають, що розпорядження ґрунтується на рішенні обласної ради.

 

В уряді додають, що запланована кількість об'єднаних громад на Львівщині ще не остаточна.

 

«Через недотримання вимог чинної методики під час розроблення перспективного плану Львівській обласній державній адміністрації доручено продовжити роботу щодо підготовки пропозицій про внесення змін до перспективних планів формування територій громад області та винести їх на розгляд Кабінету Міністрів України», — наголосили в Мінреґіоні.

 

Тож затверджена урядом кількість територіальних громад становить 85 одиниць, що вдвічі менше за ту кількість, яку планувалося створити рішенням Львівської обласної ради, — 160.

 

У львівському Офісі з питань впровадження реформ, пише Zaxid.net, про причини такого скорочення числа громад ще не знають. Зі слів експерта Офісу реформ Андріана Фітьо, причин може бути кілька: Кабмін самостійно визначив кількість і межі громад; уряд обрав зі 160 пропонованих 85 найбільш спроможних, в такий спосіб утворивши не всі громади. Він також припустив, що Кабмін створив 85 громад тимчасово, щоб облрада і ЛОДА доопрацювали план.

 

7 липня депутати Львівської обласної ради підтримали проект Перспективного плану формування спроможних територіальних громад Львівської області. У документі передбачалося створити 160 об'єднаних громад замість 710 місцевих рад.

 

На сесії 3 листопада Львівська обласна рада внесла зміни до Перспективного плану. Зміни стосувалися до п'яти громад, які вже об'єдналися, і скорочення кількості громад не передбачалося.

 

Крім того, у 15 об'єднаних територіальних громадах на Львівщині вже відбулися місцеві вибори.

12.11.2015