11 галичанок потрапили до рейтинґу найвпливовіших жінок України.

До рейтинґу 100 найвпливовіших жінок України, який уклав часопис «Фокус», потрапили 11 львів'янок. Більшість із них зараз є (або принаймні донедавна були) політиками. Єдиною львів'янкою, яка увійшла до десятки найвпливовіших, є заступник голови ВР Оксана Сироїд.

 

Отже, Оксана Сироїд посіла шосте місце в рейтинґу. Вона є народним депутатом, заступником голови Верховної Ради. Народилася у місті Городище Львівської області (зараз їй 39 років). Кар'єру починала помічником керівника Української республіканської партії. Також була експертом «Реанімаційного пакету реформ», на парламентських виборах 2014 року балотувалася за списком «Самопомочі».

 

27-ме місце в рейтинґу належить Лілії Гриневич — народному депутату, керівнику парламентського комітету з питань освіти і науки. Народилася у Львові (50 років). Кар'єру починала вчителем біології у львівській школі №7. Була першим директором Українського центру оцінювання якості освіти. Є народним депутатом останніх двох скликань (від «Батьківщини» та «Народного фронту»).

 

На 31-му місці — Ганна Гопко, народний депутат, керівник парламентського комітету іноземних справ. Народилася у с. Ганачівка Львівської області (33 роки). Кар'єру починала з роботи в громадській екологічній організації. Була експертом «Реанімаційного пакету реформ», на позачергових виборах до парламенту 2014 р. обрана депутатом («Самопоміч»). Через підтримку проекту змін до Конституції виключена з фракції.

 

Для львів'янки Олени Кондратюк визначили 37-ме місце. Вона також є народним депутатом, секретарем парламентського комітету з питань свободи слова. Народилася у Львові (44 роки). Кар'єру починала вчителем історії у Львові. Була народним депутатом останніх трьох скликань (від партій «Реформи і порядок» та «Батьківщина»).

 

На 51-му місці — Ірина Подоляк, народний депутат, перший заступник голови парламентського комітету з питань культури і духовності. Народилася у місті Золочів (48 років). Кар'єру починала вихователем у дитсадочку Золочева. Працювала начальником управління культури Львівської міської ради, а у 2014 р. стала народним депутатом від «Самопомочі».

 

Руслана Лижичко посіла 65-те місце. Вона відома співачка і громадський діяч. Народилася у Львові (42 роки). Кар'єру починала з озвучування рекламних роликів. У 2004 році перемогла на «Євробаченні». У 2006–2007 роках була народним депутатом (від «Нашої України»).

 

На 69-му місці — Ольга Фреймут, телеведуча каналу «1+1». Народилася у Новому Роздолі Львівської області (33 роки). Кар'єру починала з роботи офіціанткою, останніми роками працювала на «Новому каналі» та «1+1».

 

Ірина Фаріон опинилась на 91-му місці. Вона — професор НУ «Львівська політехніка», народний депутат VII скликання (ВО «Свобода»). Народилася у Львові (51 рік). Кар'єру починала лаборантом кафедри загального мовознавства ЛНУ ім. І. Франка. У 2012–2014 роках була народним депутатом від ВО «Свобода».

 

На 92-му місці — Олександра Коваль, організатор книжкового «Форуму видавців». Народилася у Львові (57 років). Кар'єру починала науковим працівником Львівського лісотехнічного інституту.

 

На 98-му місці — Мар'яна Савка, головний редактор «Видавництва Старого Лева». Народилася у с. Копичинці Тернопільської області (зараз їй 42 роки), живе у Львові. Кар'єру починала учасницею дівочого літературного гурту ММЮННА ТУГА.

 

Марія Музичук посіла 100-те місце. Вона чемпіонка світу з шахів. Народилася у м. Стрий (23 роки). Дворазова чемпіонка України (2012, 2013) та чемпіонка світу з шахів (2015).

 

Найвпливовішою жінкою в Україні, згідно з рейтинґом «Фокусу», є міністр фінансів Наталія Яресько. За нею йдуть голова НБУ Валерія Гонтарєва та лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко.

 

Перше місце в рейтинґу часопис віддав Жінці миру — медикам, волонтерам, матерям та дружинам солдат, які воюють на сході. Дружина Президента Марина Порошенко посіла в рейтинґу 9-те місце.

11.11.2015