Найвіддаленіший об'єкт Сонячної системи

Об'єкт, який щойно відкрили, може належати до рідкісної групи «мешканців» Сонячної системи далеко за горизонтами Плутона.

 

Американські астрономи відкрили найвіддаленіший об'єкт, який досі вдавалося помітити у Сонячній системі. Про це вчора, 10 листопада, повідомив його відкривач, астроном з Інституту Карнеґі у Вашинґтоні Скот Шепард, під час зустрічі Американського астрономічного товариства. Об'єкт обертається навколо Сонця у 103 рази далі, ніж Земля. Попередній рекорд належав карликовій планеті Ериді, відстань якої до Сонця становить 90 земних. Нововідкритий об'єкт поки що не має постійної назви, а тимчасово його названо 103 AU (тобто 103 астрономічні одиниці — відстані від Землі до Сонця).

 

Найцікавішим для науковців стало розташування об'єкта. Адже від обертається за межами поясу Койпера, в якому існує, зокрема, Плутон, і може досягати в афелії хмари Оорта. Цей темний і холодний світ залишається незмінним протягом мільярдів років з часу утворення Сонячної системи.

 

Поки що вчені не мали стільки часу, щоб визначити траєкторію руху 103 AU. Можливо, у майбутньому він підійде до Сонця на ближчу відстань, і тоді буде шанс його детальніше роздивитися.

 

Цей об'єкт дає рідкісну можливість поглянути на самі околиці Сонячної системи. Нині у цьому районі відомі лише два об'єкти — карликова планета Седна та ще одне тіло, назване 2012 року VP113.

 

Седна не наближається до Сонця ближче, ніж на 76 а. о., а VP113 підходить на мінімальну відстань 80 а. о. Якщо 103 AU зараз перебуває в перигелії або близький до нього, він також має шанси поповнити перелік екзотичних і дуже цікавих для астрономів резидентів хмари Оорта. Однак якщо він підійде до Сонця на ближчу відстань і, зокрема, пройде повз зовнішній край поясу Койпера, тоді його доведеться зарахува ти до набагато приземленішого і далеко не такого цікавого класу об'єктів поясу Койпера, окремі представники якого мають дуже витягнуті орбіти через ґравітаційний вплив Нептуна.

 

Небесні тіла, що обертаються у хмарі Оорта, вельми цікаві для науковців, адже вони практично не змінилися протягом 4,5 млрд. років і відображають стан первісної Сонячної системи.

 

Скот Шеппард зробив свої відкриття за допомогою телескопа «Субару», який розміщений на атолі Мауна-Кеа. Тіло має від 500 до 800 км в діаметрі. Дослідники планують ще раз вивчити об'єкт за допомогоюю Маґелланівського телескопу в Чилі, а згодом, ще через рік, — обчислити його орбіту й остаточно визначити, чи справді він належить до хмари Оорта.

 

Alexandra Witze

Astronomers spy most distant Solar System object ever

Nature, 10/11/2015

Зреферував  Євген Ланюк

11.11.2015