Греко-католики Перемисько-Варшавської митрополії дістали нового архиєпископа.

В суботу, 7 листопада, у Ватикані повідомлено про те, що Святіший Отець прийняв зречення з уряду, яке дотеперішній Митрополит Перемисько-Варшавський УГКЦ в Польщі архиєпископ Іван Мартинюк подав у зв'язку з досягненням граничного віку. Одночасно Папа призначив Перемисько-Варшавським архиєпископом дотеперішнього єпископа-помічника цієї архиєпархії, владику Євгена Мирослава Поповича, повідомляє Радіо Ватикану.

 

Митрополит Іван Мартиняк, а минулого року йому виповнилося 75 років, після досягнення яких єпископ має подати зречення з уряду, виконує архиєрейське служіння серед українців греко-католиків Польщі від 1989 року, очоливши відновлену Перемиську єпаріхію у 1991 році й ставши першим митрополитом після реорганізації структур УГКЦ в Польщі у 1996 році.

 

4 листопада 2013 р. Папа Франціск призначив єпископом-помічником Перемисько-Варшавської архиєпархії УГКЦ в Польщі всечесного отця-митрата Євгена Мирослава Поповича, який від 1996 року виконував служіння протосинкела архиєпархії та пароха катедрального собору в Перемишлі, надаючи йому титулярний осідок Горрецелії (Horrea coelias).

 

Новопризначений архиєпископ-митрополит Євген народився 12 жовтня 1961 року в Члухові у Південно-Західній Польщі. Після закінчення школи, 1981 року, вступив до Вищої духовної семінарії у Любліні, після закінчення якої 17 жовтня 1986 року дістав ієрейські свячення. Після періоду душпастирської праці на різних парафіях Польщі від'їхав на навчання до Риму, де здобув докторат зі східного канонічного права в Папському східному інституті. Якийсь час виконував служіння судового вікарія у Львівській архиєпархії і викладав у Львівській духовній семінарії, після чого повернувся до Польщі. 21 грудня 2013 року дістав архиєрейське рукоположення від Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава та ієрархів УГКЦ в Польщі — митрополита Івана та Вроцлавсько-Ґданського єпарха Володимира.

 

Апостольська Столиця 31 травня 1996 р. утворила в Польщі Перемисько-Варшавську митрополію, до складу якої увійшли новостворені однойменна архиєпархія та Вроцлавсько-Ґданська єпархія, яку сьогодні очолює владика Володимир Ющак, ЧСВВ.

09.11.2015