Волонтери і влада не порозумілися щодо створення Центру соціальної допомоги учасникам АТО.

Центри соціальної допомоги учасникам АТО, згідно з Указом Президента №150 від 18 березня 2015 року та №570 від 5 жовтня 2015 року «Про додаткові заходи щодо соціального захисту учасників антитерористичної операції» працюють в більшості областей України. Проблеми виникли лише на Львівщині та на Закарпатті. Зокрема, у Львівській області волонтери звинувачують у бездіяльності керівництво ОДА, пише Львівський портал.

 

Директор благодійного фонду «Крила надії» Наталія Ліпська, яка увійшла в керівництво Центру, зазначила, що попри відсутність розпорядження ЛОДА Центр вже працює.

 

«Ми зараз займаємось тим, що треба вирішувати вже, не чекаючи жодних постанов чи указів. У нас є проблеми в медицині, психологічні проблеми, проблеми важкохворих членів сімей бійців АТО, проблема безробіття тощо. Серйозні проблеми є в районах, де немає жодної взаємодії з психологами. Гостра проблема також щодо забезпечення протигепатитними препаратами та отримання безкоштовних ліків. І таких питань безліч, які поки що вирішують волонтери. Якщо вдасться налагодити пострійний зв'язок з владою, ми зможемо працювати значно ефективніше», — сказала Наталія Ліпська.

 

Активіст волонтерського руху «Коло Короля Данила» Люба Возняк нагадала, що ще в березні для учасників АТО мали створити обласний кол-центр, куди б вони могли зателефонувати й дізнатися про свої права, обов'язки та можливості. Але, зі слів волонтерки, в обласній адміністрації зазначили, що є гаряча лінія 112, куди можуть звертатись усі.

 

«Проте це не вихід. Кол-центр нашої структури мав би виглядати так: є один телефон, куди надходять всі двінки, і там вже розподіляються по напрямках залежно від проблематики. Дуже важливо, щоб це запрацювало. Цим питанням повинна займатися ЛОДА», — запевнила Люба Возняк.

 

Волонтер громадської ініціативи «Допоможи фронту» Богдан Дідич, пише Вголос, вважає, що проблеми виникли через виборчу кампанію.

 

«Голова ОДА Олег Синютка був у відпустці, і все  затягнулося», — сказав Богдан Дідич.

 

Також він зазначив, що відповідно до президентського указу облдержадміністрації було виділено кошти, однак волонтери не мають до них стосунку — вони дістануть тільки приміщення і, можливо, допомогу з працівниками для кол-центру. Тому, додав активіст, не варто звинувачувати волонтерів у збагаченні державними коштами.

 

«Коштами розпоряджається ОДА. Ми до цього нічого не маємо. Єдине, що нам вдалося прослідкувати, — в адміністрації виділено 15 робочих місць для створення кол-центру, на який можуть зателефонувати військові і попросити допомоги. Плюс — нам надають десь якесь приміщення у департаменті соцзахисту», — пояснив волонтер.

 

Проте є й інший бік проблеми: деякі волонетри вважають, що керівництво створеного Центру не змогло об'єднати навколо себе активістів. Зокрема, таку думку висловив представник Координаційного центру підтримки фронту Олег Пелехатий, додавши, що взагалі не бачить сенсу в створенні Центру, пише Галінфо. Він запитував, чому серед керівників немає учасників АТО. І наголосив, що керівний склад Центру не зміг біля себе зібрати усіх волонтерів й АТОшників і що репрезентує він лише певне коло людей.

 

До керівного складу Центру допомоги учасникам АТО рейтинґовим голосуванням було обрано Тимура Баротова («Спілка офіцерів України»), Лілію Бойко (волонтер), Любов Возняк (волонтерська організація «Коло короля Данила»), Богдана Дідича (громадська ініціатива «Допоможи фронту»), Наталію Ліпську (благодійний фонд «Крила надії»).

 

Контакти Центру  допомоги учасникам АТО Львівщини для оперативного зв'язку: e-mail: cdu.ato.lviv@gmail.com, телефон: 099 609 4343, сторінка у Фейсбуку: «Центр Допомоги Учасникам АТО у Львівській області».

 

Зазначимо, 5 листопада має відбутись нарада за участю представників департаменту соціального захисту та Центру.

04.11.2015