Два дні в місті перебуватиме чудодійна ікона з Єрусалима.

П'ятого листопада до Львова прибуде  чудодійна ікона Плащаниці Пресвятої Богородиці з Єрусалиму, що перебуватиме тут до сьомого числа. Ця ікона є однією з найбільших святинь Єрусалимської Церкви і покидає Святу Землю лишень вдруге, повідомили в прес-службі Львівської міської ради.

 

Плащаниця прибула на прохання духівника Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира 11 жовтня 2015 року до Спасо-Преображенського собору міста Києва. На численні прохання українських владик з різних міст про доставлення святині, Блаженніший Патріарх Єрусалиму і всієї Палестини Феофіл ІІІ благословив продовжити перебування Плащаниці в Україні. З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, святиня подорожуватиме в рамках проведення Хресного ходу миру «Україна під покровом Богородиці».

 

В Західній Україні Плащаниця відвідає лише Львів, Володимир-Волинський та Луцьк, після чого відбуде на південь – в Одесу. Завершиться молитовна хода святині в Дніпропетровську 27 листопада.

 

Три роки тому ця Плащаниця вже відвідувала Україну – того разу вона була доставлена в більшість обласних центрів. Під час її перебування в Україні сотні тисяч українців мали нагоду помолитися перед нею, зокрема у Львові за одну добу її перебування мали можливість прикластись до святині понад 40 тисяч львів’ян.

 

Створення Плащаниці відносять до 1830-1840 рр. Святиня – це вирізане по контуру зображення Божої Матері. Ікона з обох сторін має оклад; вінець — прикрашений каменями, ризу — дар графині Анни Олексіївни Орлової-Чесменської. Постійне місце перебування Плащаниці Пресвятої Богородиці – в Єрусалимі, в подвор’ї Гефсиманської обителі, так званій Малій Гефсиманії, розташованій навпроти входу до Храму Гроба Господнього, і її щороку носять хресною ходою на Успіння від Сионської горниці, де спочила Богородиця, до Гефсиманії, де були поховані Її батьки, і звідки Богородиця чудесно вознеслася на Небо.

 

«Ми переконані, що молитва до Пресвятої Богородиці перед чудотворною Плащаницею з її Святого гробу об’єднає українців і через мир душевний, який буде дарований кожному, хто прикладеться до святині, стане початком миру в нашій державі. Ми віримо, що під час подорожі святині Україною, сама Богородиця буде йти попереду і благословляти наш народ. Сьогодні кожен українець чекає лише одного чуда – миру в нашій державі в єдності й любові між усіма, тому на час перебування Плащаниці ми будемо цілодобово молитися за нашу Вітчизну, за мир і за наших людей», - зазначив ігумен Маркіян (Каюмов), прес-секретар Львівської єпархії.

02.11.2015