Експлозії з вибухами і без

Злий фатум України полягає в тому, що коли в будь-якому процесі є мізерна можливість потрапити в халепу, то ми стовідсотково потрапимо. Мерфі, який досліджував і писав закони про таке, напевно, мав бабцю десь з Підгайців

 

 

Підрахунки тижня

 

Центральна виборча комісія авторитету не має ще з минулого тисячоліття, але тепер абревіатура ЦВК стала ще одним нецензурним словом на три букви. Коли вже навіть найледачіші видали анафему і «чорну мітку» шефові цієї структури Михайлові Охендовському, для підняття температури в сюжеті виступила заступник голови Центральної виборчої комісії Жанна Усенко-Чорна.

 

«На сьогодні склалася ситуація, коли суспільство, політикум не сприймає чинний склад ЦВК. Незважаючи на те, що в законодавстві містяться норми, які дозволяють членам ЦВК продовжувати обов'язки і зобов'язують членів комісії продовжувати виконувати свої повноваження», — сказала вона і поскаржилася, що деякі народні депутати вимагають відставки членів ЦВК і навіть погрожують членам ЦВК фізичною розправою.

 

Через все це колоритна чиновниця потрапила в лікарню і вирішила почати голодування, «доки президент і Рада не приймуть рішення, якого вимагає суспільство по ротації членів ЦВК».

 

Здавалося б, апофеоз і апогей. Але в неділю відбулися парламентські вибори в Туреччині, результати яких показали наше місце на цивілізаційній мапі. Туреччина вдвічі більша за Україну, там перманентна війна з курдами і проблеми з мільйонами втікачів з Сирії. Але бюлетені чемно порахували за ніч і на жодні скандали навіть натяку не було. Як казав герой одного дотепного кінофільму: «Так то в Туреччині. Там тепло…»

 

 

Арешт тижня

 

Про заґратованого колишнього нардепа-«свободівця» Юрія Сиротюка вже майже забули, щораз рідше потрапляє в об'єктив нібито чинний нардеп, але арештант Ігор Мосійчук, а інформаційну температуру треба підтримувати. Можна для цього сумістити приємне з корисним і затримати з допомогою людей з автоматами не лише публічну особу, а й представника табору-конкурента. Соратник олігарха Ігоря Коломойського Геннадій Корбан для такого пасував якнайкраще.

 

Генеральна прокуратура і СБУ вибирають, що краще інкримінувати невдасі всіх недавніх виборів, політичні аналітики будують конспірологічні версії, а президент Порошенко анонсував: «На Корбані ніхто зупинятися не буде».  

 

Українська Феміда зіщулилася, але посполитому люду цікаво подивитися, як пани чубляться.

 

 

Замах тижня

 

Щось пороблено на ґранатах львівському міському голові Андрію Садовому. Минулого року літом і зимою по його новозбудованій хаті стріляли з ґранатомета. Стріляли так акуратно, що навіть серйозного ремонту потім не потребувалося. В помешканні, до речі, на час стрілянини нікого не було. Зловмисників знайти не вдалося. Львів'яни і гості міста поділилися на два тобори: одні зловтішалися на предмет самопіару, інші називали перших неморальними циніками.

 

Тепер в обійстя бурмистра ґранату кинули руками, хата знову не постраждала, але діти, які були всередині, напевно, перестрашилися. Міліціянти кидальника затримали, він у всьому зізнався, і виявилося, що конкретно до Садового претензій не має, а вчинив так через класову ненависть. До другого туру бурмистерських виборів, в яких потерпілий бере безпосередню участь, ще два тижні, і спробуй переконай ту першу частину людей, які ще й виборці, що все було по-справжньому.

 

 

Вибухи тижня

 

Дві ракетниці можуть згладити зі світу місто. Треба просто, щоб вони вчасно і правильно вистрелили в склад боєприпасів, розміщений на території населеного пункту. В місті Сватове саме через ті ракетниці, як каже керівництво Луганської області, сталася пожежа. Загалом на складах було близько 3 тис. тонн боєприпасів. Внаслідок вибухів, які спричинила пожежа, загинули двоє людей, восьмеро дістали поранення. Служба безпеки України розслідує цей інцидент як теракт.

 

Підсумки від голови Луганської військово-цивільної адміністрації Георгія Туки такі: «Загальна картина гнітюча: маса будівель з пошкодженими вікнами і дахами. У тому числі — дві школи, дитячий садок, школа мистецтв, пенсійний фонд, міськрада, гімназія, центр розвитку дітей, школа-інтернат, дві аптеки, будинок ДТСААФ».

 

Колись реґулярно вибухали склади з боєприпасами в Новобогданівці на Запоріжжі, але там про теракти ніхто не говорив. Часи були мирні.

 

02.11.2015