Велика посада в маленькому місті

Поки увага всієї проґресивної громади прикута до політично-культурно-релігійних скандалів у Львові, які неминуче відіб'ються на рейтинґу політсил та конкретних політиків, у містах області також йде не менш запекла боротьба за крісла бурмистрів. «Z» детальніше пригледівся, що ж робиться на бурмистерських перегонах трьох ключових міст Львівщини поза обласним центром — у Дрогобичі, Червонограді та Стрию.

 

Найбільше претендентів на крісло міського голови у Дрогобичі. Міська виборча комісія зареєструвала 16 кандидатів (рекорд усієї Галичини; друге місце — за Коломиєю, де на посаду мера претендують 14 кандидатів), у Червонограді зголосилися 11 кандидатів, а в Стрию — лише п'ять. Також прикметно, що у всіх тих містах чинні керівники хочуть залишитися на своїх посадах, причому міські голови Червонограда та Стрия є справжніми довгожителями на своїх посадах. А от у Дрогобичі йде боротьба між кандидатами, які ніколи не були обраними на найвищу посаду в місті.

 

 

Дрогобич: борня за спадщину Радзієвського

 

За даними Дрогобицької міської виборчої комісії, повний список претендентів на посаду виглядає так:

 

- Буга Осип, 48-річний висуванець партії «Воля», депутат Дрогобицької міської ради;
 

- Гусашвілі Денис, начальник УБОЗ ГУМВСУ у Львівській області (раніше начальник Дрогобицького райвідділу міліції), самовисування;

- Демко Тарас, кандидат від «Громадянської позиції», приватний підприємець;

- Каріоті Михайло,  самовисуванець зі Львова, викладач Львівського університету безпеки життєдіяльності;

- Кондратюк Юрій, самовисування; правник з Харкова;

- Курчик Роман від Дрогобицького осередку НРУ, тимчасово не працює;

- Кучма Тарас, військовий медик, висуванець«Народного контролю»;

- Метик Тарас, в.о. міського голови Дрогобича, самовисуванець;

- Панчак Ігор, самовисуванець, приватний підприємець;

- Суда Петро, перший заступник міського голови Дрогобича, самовисуванець;

- Танчук Роман від Радикальної партії, голова правління фермерського господарства «Ромалін»;

- Хрущ Олег, висуванець від ВО «Свобода», підприємець;

- Швацький Андрій від партії УКРОП, юрист ПАТ «НПК-Галичина»;

- Ягоцький Олег від ВО «Батьківщина», адвокат;

- Ямельницький Володимир, президент корпорації «Основа», член УДАРу, але йде самовисуванцем;

- Яртим Володимир, самовисування, начальник Дрогобицької кущової автостанції.
 

Протягом останнього десятиліття крісло міського голови Дрогобича реґулярно стає «чорною міткою» для керівників міста. Ледь не тріумфально обраний Микола Гук 2008 року дочасно позбувся посади через конфлікт з депутатами. Кількаразовий мер Олексій Радзієвський також втратив посаду під час Євромайдану у 2014 році, виграв позов про поновлення в Дрогобицькому суді, але програв апеляцію у Львові. Тож тепер містом керує член команди Радзієвського Тарас Метик, який має амбіції стати повноправним мером.

 

У соцмережах та на популярних місцевих сайтах йдуть потужні віртуальні баталії довкола того, яким має бути ідеальний кандидат для Дрогобича. Чимало учасників дискусії аґітують за господарників, які мали б вивести місто на новий економічний рівень. Серед них називають Володимира Ямельницкого, головного юриста нафтопереробного заводу Андрія Швацького чи голову фермерського господарства Романа Танчука.

 

Також поважне обговорення точиться довкола в.о.міського голови Тараса Метика та лікаря-реаніматолога Тараса Кучми, який тепер працює керівником медичної служби батальйону НГУ імені Кульчицького і є кандидатом від «Народного контролю». Водночас інтернет-баталії не є віддзеркаленням реальних трендів, а от соціологічних замірів про популярність того чи того кандидата бракує.

 

 

Червоноград: усі проти Чудійовича

 

У шахтарській столиці Львівщини ситуація цілком протилежна до дрогобицької. Містяни мають обирати між довголітнім мером Ігорем Чудійовичем і ще десятьма його конкурентами.

 

Список кандидатів на посаду мера Червонограда виглядає так:

 

- Бордюк Михайло, директор «Юридичного центру захисту прав власників», самовисування;

 

- Гриб Святослав, самовисування, колишній начальник відділу у справах сім'ї та молоді Червоноградської міської ради, тимчасово не працює;

 

- Залівський Андрій, самовисування, приватний підприємець;

 

- Іванець Руслан, самовисування, журналіст;

 

- Костишин Наталія, самовисування, директор Червоноградського центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги;

 

- Махник Василь, самовисування, страховий експерт;

 

- Мисак Микола, самовисування, заступник директора ДП «Львіввугілля»;

 

- Порицький Андрій, кандидат від ВО «Свобода», заступник директораТзОВ «Сентіо»;

 

- Стебельський Андрій, кандидат від партії «Сила людей», приватний підприємець;

 

- Федусь Іван, самовисування, директор ПП «Інформаційні технології”» (ТБ + інтернет-послуги);

 

- Чудійович Ігор, міський голова Червнограда, самовисування.

 

Цікавий момент: Чудійовичу опонують два його колишні заступники — Андрій Залівський та Микола Мисак. Крім того, опонентом чинного мера є ще й колишній очільник відділу у справах сім'ї та молоді Червоноградської міської ради Святослав Гриб. Саме за нього найчастіше віддають голоси в опитуванні щодо претендентів на посаду мера Червонограда на сторінці міста в соцмережі «ВКонтаке». З 2 743 осіб, що взяли участь в голосуванні, 1 259, тобто 45%, хочуть бачити мером саме пана Гриба. Трохи більше 14% учасників голосуватимуть за Андрія Залівського, а ще 8,5% — за чинного міського голову Чудійовича.

 

До речі, з опитуванням у «ВКонтакте» пов'язаний невеликий курйоз: з-поміж виставлених фотографій кандидатів дуже вже вирізнялася світлина Святослава Гриба, де він зображений буквально в самих трусах, тимчасом як решта всі були зазнимковані при краватках і повному параді. Та зважаючи на прекрасну фізичну форму кандидата, те фото цілком могло допомогти йому набрати додаткові голоси. З іншого боку, таке опитування є хіба віддзеркаленням настроїв серед користувачів конкретної соцмережі, тому його не варто сприймати серйозно.

 

 

Стрий: бурмистер-самовисуванець проти «Самопомочі» й «Солідарності»

 

На тлі Дрогобича та Червонограда вибори міського голови Стрия виглядають спокійними: чинний голова Роман Шрамов'ят має лише чотирьох конкурентів — самовисуванців підприємця зі Львова Євгена Болбота і директора медичної клініки «Аструм» Ігоря Брика, а також кандидата від БПП, гендиректора підприємства «Екран» Зіновія Карпінського та кандидата від «Самопомочі» Андрія Стасіва, який є головою наглядової ради комплексу «Феєрія розваг».

 

Можна спрогнозувати, що головна боротьба розгорнеться саме між чинним міським головою та кандидатом від БПП, а водночас депутатом Львівської обласної ради і вагомим у Стрию підприємцем. Утім не варто легковажити й Андрія Стасіва. Минулого літа він здобув у Стрию звання «Відомого багатія», чимало працював в енергетичній галузі у Львові та Києві й, на відміну від Романа Шрамов'ята та Зіновія Карпінського, не має досвіду роботи у виборних органах влади.

 

До речі, Стрийська міська рада й з організаційного погляду виявилася найпрозорішною для виборців. На сайті міськради є окремий розділ про вибори, де знаходимо не лише анкетні дані про кандидатів, але також їхні декларації. З тих документів випливає, що найбільше за минулий рік заробив пан Карпінський, дохід якого перевищив 3,5 млн грн. Стасів заробив понад 600 тисяч гривень. Дохід чинного міського голови Стрия становить 197 тисяч гривень, а Ігор Брик заробив майже 190 тисяч гривень. Водночас пан Болбот зазначив у декларації, що за 2014 рік отримав 39 тисяч грн. доходу.

 

15.10.2015