«…То й мудрість би була своя»

Біблійне «у великій мудрості багато печалі, і хто примножує знання, той примножує скорботу» в сучасних реаліях трансформувалося до «менше знаєш — краще спиш». Але з таким потоком інформації, яку кожен трактує по-своєму, заснути українцям часами дуже важко.

 

 

Асамблея тижня

 

До Нью-Йорка на асамблеї Організації об'єднаних націй політики часто приїжджають, керуючись принципом «писком не вийшов, то хоч біля красунь постою». Президент України Петро Порошенко не має проблем із зовнішністю, говорить пристойною англійською і в Вавилоні на Ґудзоні чується поважною людиною.

 

На ювілейній 70-й сесії Генасамблеї лідер нашої країни виступив без папірця, а вже потім вдома звітувався:

«Основний висновок з Генасамблеї — нам вдалося перетворити європейську єдність і солідарність з Україною, єдність країн G7 на ґлобальну. На сьогодні ми бачимо тверду підтримку абсолютної більшості країн позиції України — неприйняття аґресії на Донбасі, анексії Криму і подальшої подібної поведінки на кшталт теракту щодо малайзійського Боїнга MH17… Ввважаю це безумовною перемогою України».

 

Оптимізм Порошенка зрозумілий, але для громадянина країни, де йде війна, важливішою інформацією було те, що український президент поговорив з американським і вони дійшли згоди про постачання до нас сучасного заокеанського озброєння. Зі слів Порошенка, йдеться про контрбатарейні станції великої дальності, які дозволять Україні підвищити ефективність оборонних спроможностей війська. В перекладі на цивільну мову — ці станції максимально точно відстежують, звідки стріляє ворог, і дають координати, щоб українська артилерія не мала клопоту з прицілюванням. Ну і, крім того, американці дадуть додаткові кошти на забезпечення підготовки необхідного обладнання для озброєння українських військових підрозділів.

 

 

Переговори тижня

 

Щоправда, незрозуміло, для чого Україні американська військова техніка, якщо, за майже офіційною версією, війна вже закінчилася. Цілком офіційно після паризької зустрічі «нормандської четвірки» Порошенко заявив, що тішиться через припинення стрілянини («навіть з пістолета», радів президент) в зоні АТО, до 31 грудня поточного року Росія має забрати свої війська з української території, бо інакше санкції з «імперії зла» цивілізований світ не зніме, а посилить і, як виявилося, найнезрозуміліше — вибори на окупованих територіях відбудуться, але тільки після того, як ті території окупованими бути перестануть, тобто росіяни вицофаються до своїх пенат.

 

Тепер про те, що не варто багато знати. Президент Франції Франсуа Олланд після паризької зустрічі заявив: «І вірогідно, і ми навіть впевнені у цьому, що потрібен час для організації проведення місцевих виборів, тому вони пройдуть пізніше, ніж дата, яка передбачена для виконання мінських домовленностей, — 31 грудня 2015 року».

 

З його слів, вибори мають відбутися і особливий статус буде застосовано на день виборів — спочатку на тимчасовій, а потім і на постійній основ, після того як результати виборів будуть підтверджені міжнародними організаціями. Відтак, на думку Олланда, настане черга останнього етапу — повернення територіальної цілосності України, «тобто повернення Україні повного контролю над своїм кордоном і виведення іноземних збройних формувань з її території».

 

Навряд чи тут знову винні перекладачі, тому хай американці шлють свої контрбатарейні станції, а за кілька тижнів і прості смертні зрозуміють, що коїться в верхах.

 

 

В'язень тижня

 

Старший лейтенант ЗСУ Надія Савченко вже давно стала леґендою. Зараз росіяни своєю судовою недолугістю просто відливають в бронзі для історії її фіґуру. У процес вирішив вставити свої «п'ять копійок» речник президента Росії Дмитро Пєсков, який після зустрічі лідерів «нормандської четвірки» повідомив, що порушене там питання про народного депутата України Надію Савченко, яка перебуває в Росії за ґратами, не може обговорюватися до винесення їй вироку.

 

Президентський спікер взявся за справи, які лежать поза межами його компетенції, а адвокат Надії Марк Фейгін поміряв шати Нострадамуса і зпрогнозував, що його клієнтка буде звільнена 31 грудня, передана українській стороні, а потім пропаґанда Росії зможе заявити, що «ми передали її для відбування покарання, а київська хунта відпустила вбивцю».

 

Таке закінчення історії надто оптимістичне, але має право на існування.

 

 


 

Пасинок тижня

 

Українські мажори існують як об'єкт для вивчення біологами тупикової гілки розвитку гомо сапієнс. Пасинка Дмитра Фірташа (правильніше, колишнього пасинка, бо стосунки з мамою тої особини олігарх припинив) затримали поліціянти в Дарницькому районі Києва за те, що в 2007 році він на шаленій швидкості розвалив своїм BMW М6 припарковану на бульварі Шевченка «копійку». Внаслідок зіткнення загинули власник «Жигулів» і подруга Сергія Калиновського (так звуть екс-родича людини, яка щось таки й важить в Україні), що геть необережно захотіла покататися з вітерцем.

 

Калиновського затримували вісім років тому, він ховався в лікарні, звідки втікав буцім перевдягнутий в жіночий одяг, а потім він просто зник. Тепер адвокати затриманого на два місяці мажора кажуть, що Сергій просто не знав, що його шукає українська правоохоронна система навіть через Інтерпол. В 2007 році справою Калиновського дорікали й тодішньому президентові Віктору Ющенку. Історія повторюється.

 

05.10.2015