Яценюк підтримує експеримент із продажем с/г-земель до зняття мораторію.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк виступив за проведення експерименту з продажу державних земель сільськогосподарського призначення на аукціонах.

 

Про це Яценюк розповів на виїзному засіданні Кабміну в Полтаві, повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"До зняття мораторію потрібно провести експеримент, який я категорично підтримую – виборчий експеримент з приводу публічного та прозорого продажу державних земель на аукціонах. Ми побачимо і ринкову кон'юнктуру, і механізм, і вартість", – аґітував Яценюк. Крім того, за словами прем'єр-міністра, до зняття мораторію слід вирішити іще низку питань, одне з котрих – це інвентаризація землі та фактичне заповнення інформацією Держгеокадастру, що зараз заповнений лише на 11%. Друге завдання – обмеження права власності на землю в одних руках, прямо чи опосередковано. Також, на думку Яценюка, на цьому етапі слід закріпити остаточне право власності на землю за громадянами України.

 

"Четверте – те, що стосується функціонування викупу землі. Має бути бенчмарк, тобто вартість землі. Людина, якщо хоче продати землю, то держава через державну установу готова викупити цю землю і продати її далі на аукціоні. Такий механізм був у Чехії. Тобто державний агент на ринку землі", – запропонував Яценюк.

 

Аґенція "Інтерфакс-Україна" нагадує, що пілотні проекти ринку землі запропоновано впровадити в окремих регіонах України, і на їх основі буде ухвалено рішення про обрання моделі земельної реформи для всієї країни. Пілотні проекти заплановані, зокрема, в Закарпатській, Херсонській та Харківській областях.

 

23.09.2015