Економіст Саймон Джонсон про те, що США зберігають чималий потенціал ґлобального лідерства

 

 

Чутки про ослаблення ґлобального впливу США сильно перебільшені. У 1950-і роки вважалося, що СРСР незабаром обжене Америку. Сьогодні такої країни не існує. У 1980-і роки всі були впевнені, що ґлобальним лідером стане Японія. Сьогодні, після двох десятиліть стаґнації, ніхто про японський виклик не згадує. У 1990-і роки багато хто чекав, що створення єврозони підхльосне європейську економіку і вона обжене американську, але й цього не сталося. Тепер прийшла черга Китаю. Донедвна мало хто сумнівався, що лідером стане Китай. Але нинішні сумніви з приводу довших перспектив китайської економіки створюють турбулентність на ринках усього світу.

 

Китай, безумовно, вагомий. Економічну і грошово-кредитну політику цієї країни враховувати мають всі. Але чималий потенціал ґлобального лідерства досі зберігають — хоч вір, хоч не вір — США.

 

Китайські успіхи блискуче підсумовано в книжці Арвінда Субраманьяна «Затьмарення. Життя в тіні китайської економіки» (Eclipse: Living in the Shadow of China’s Economic Dominance, 2011). Хочеться вірити, що уряд Індії добре знайомий  з китайським рецептом успіху, опертим на експорті промислових товарів і зростанні продуктивності. Китайські компанії міцно увійшли в ґлобальні виробничі ланцюжки.

 

Але з інших поглядів досвід розвитку був менше вдалим. Сьогодні Китай мусить знайти спосіб утримати темпи зростання за спадного світового попиту. Повернення до істотно недооціненої облікової ставки спровокує світову реакцію. Але перемикання на зростання, уґрунтоване на внутрішньому споживанні, — не таке просте завдання. Китай не завалиться — це не Радянський Союз; стаґнація, подібна на японську, теж малоймовірна. Але населення Китаю швидко старіє, і країна може постаріти, перш ніж розбагатіє.

 

Саме США сьогодні очолюють рух за лібералізацію торгівлі в Тихоокеанському реґіоні і зниження торговельних бар'єрів у міжатлантичних відносинах. Якщо нові правила збігатимуться з інтересами громадян, а не тільки корпорацій, США зроблять великий внесок у розвиток ґлобальної економіки. В четвер Комітет відкритого ринку ФРС США ухвалить рішення про облікову ставку — весь діловий світ чекає цієї новини, затамувавши подих.

 

Автор — професор Слоунівської школи бізнесу при Mассачусетському технологічному інституті США

 

 


Саймон Джонсон
Америка еще в седле
Ведомости, 15.09.2015
Зреферував О.Д.

 

17.09.2015