Італійського політика і актора-коміка Беппе Ґрілло засуджено на один рік в'язниці.

Суд визнав його винним у наклепі на вченого Франческо Баталья. Ґрілло також зобов'язали заплатити компенсацію на суму 50 тисяч євро - повідомило видання La Stampa.

 

 

 

Беппе Ґрілло, котрий очолює опозиційний політичний рух «П'ять зірок» і прославився своїми популістськими гаслами, образив професора Університету Модени Франческо Баталья ще в травні 2011 року. Під час антиядерного мітингу комік і політик закинув своєму опонентові, що буцім то той, виступаючи на телебаченні релятивізував катастрофічні наслідки катастрофи на Чорнобильській АЕС 1986 року. При цьому Ґрілло використовував сварливі слова на адресу професора.

 

Професор Франческо Баталья поскаржився, що після цього «брехливого виступу» Ґрілло він почав отримувати погрози.

 

Сам комік-політик вважає справу політичною. На суді він порівняв себе з італійським антифашистом Сандро Пертіні і з екс-президентом ПАР Нельсоном Манделою, які сиділи у в'язниці за свої політичні переконання. «Якщо Пертіні і Мандела потрапили до в'язницю, я теж готовий туди потрапити за ту справу, яку вважаю правильною і яка користується підтримкою більшості італійців», - написав він у своєму блозі.

 

Щоправда за ґратами Беппе Ґрілло поки що не потрапить, оскільки термін ув’язнення, згідно з рішенням суду, умовний. 

15.09.2015