Метафізика в криміналі

Медії в режимі нон-стоп транслюють поважні заходи з солідними людьми, але набагато актуальнішими виявляються новини про також помітних громадян, які потрапляють в тарапати.

 

 

Замах тижня

 

Звичними, як банальне «і про погоду», стали повідомлення компетентних органів про те, що в країні всюди війна. Наприклад, СБУ повідомила таке: «Служба безпеки України спільно з Головною військовою прокуратурою попередила вбивство міністра внутрішніх справ та низку інших замовних вбивств у Києві та Харкові». Щоб запобігти інциденту, працівники СБУ в Харкові затримали одного з організаторів групи — керівника батальйону «Слобожанщина» Андрія Янголенка.

 

Сам Янголенко знаний з того, що був нагороджений медаллю «За військову службу Україні» та іменною зброєю. А 6 березня 2015 року в Харкові вибухнув Volkswagen Transporter, у якому перебували Янголенко з дружиною. Їх шпиталізували у важкому стані, а поруч з автом знайдено ще одну міну, яка не вибухнула.

 

Теперішній об'єкт замаху Арсен Аваков не переймається тим, що його кар'єру хтось планував скоротити аж так кардинально, і згадує про замах, як античний стоїк: «Потрібно ставитися до цього по-філософськи… Це не перший, не другий, і не третій такий випадок. В нас із хлопцями і з ґранатометів стріляли, і вибух готували, і вибухівку привозили прямо під Міністерство у банці з-під халви. Тобто все це процес. Я вже звик». Про самого Янголенка каже, що пам'ятає цього бійця і не знає, що могло з ним трапитися. «Може, дах зірвало, може, ще щось», — припускає міністр.

 

Поки Аваков відмовляється вірити, що всі факти, інкриміновані затриманим у процесі розслідування замаху на нього, є незаперечними, в ГПУ переконані, що все в ноосфері взаємопов'язане, і головний військовий прокурор України Анатолій Матіос так відзвітував про обшук квартир підозрюваних: «Серед вилученого арсеналу зброї: мачете, нічні прилади бачення, вибухівка, ґранати РГО, як та, яка була підірвана біля стін Верховної Ради».

 

Аваков звик, що його хочуть підірвати, решті час звикати, що все довкола, на думку прокурорів, має стосунок до вибуху 31 серпня.

 

 

Відкриття тижня

 

Ще одним учасником чеченських воєн став Арсеній Яценюк. Українського політика, в якого пацифізм написаний на обличчі, у тому, що він воював проти російської армії в Чеченії в 1994–1995 роках і заслужив нагороду «Честь нації» від Дудаєва, звинуватив не юродивий з якихось тамтешніх телеканалів, а голова Слідчого комітету РФ Олександр Бастрикін.

 

Яценюк відкрив секрет Полішинеля, зреагувавши на таке звинувачення рекомендацією Бастрикіну звернутися до психіатра, натомість СК РФ порушив кримінальну справу проти українського військового командування за нібито обстріли мешканців на окупованих територіях Донецької області.

 

Справу порушено проти міністра оборони України Степана Полторака, начальника Генерального штабу Збройних сил України Віктора Муженка, командира Сухопутних військ Збройних сил України Анатолія Пушнякова, командувача Національної ґвардії України Миколи Балана «та інших невстановлених осіб з числа військових службовців Збройних сил та Нацґвардії». «Вони підозрюються у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 356, ст. 357 КК РФ (застосування заборонених засобів і методів ведення війни і геноцид)», — йдеться у повідомленні.

 

Тепер можна чекати, що росіяни звинуватять Порошенка у вбивстві Кеннеді, а Гройсмана в розпиленні газу зарин в токійському метро. Психіатрія в СРСР була колись сильною.

 

 

Арешт тижня

 

Державній службі зайнятості явно щось пороблено і задавлено. До столичного приміщення служби, де переймаються долями безробітних, пасувало б запросити представників усіх конфесій, аби вони вжили там потрібних заходів.

 

Великий резонанс мав арешт голови цієї структури Володимира Галицького і ще чотирьох високопосадовців за хабарництво і зловживання бюджетними коштами (під час обшуків у декількох банківських скриньках, які належали затриманим, були знайдені валютні цінності на загальну суму 7,5 мільйона доларів, багато золотих годинників і коштовного каміння), тепер «закрили» чинного шефа служби Ярослава Кашубу під час отримання хабара розміром 622 тисячі гривень.

 

Під час огляду автівки правоохоронці додатково виявили велику суму грошей в іноземній та національній валютах, мисливську рушницю з набоями. Наступного дня затримали голову тендерного комітету Служби, так само за хабарі, але вже без зброї.

 

Поки в СБУ пояснювали, що чиновників затримали за те, що вони «рубали капусту» на тендерних закупівлях, міністр соціальної політики України Павло Розенко пообіцяв: «У нинішньому стані Державна служба зайнятості існувати не може. І тому я й надалі робитиму все, щоб розпустити цю службу в нинішньому її вигляді. І створити на її базі ефективну мобільну службу — Національне аґентство праці. Ця служба не буде займатися тендерними процедурами, за що, власне, і був затриманий Кашуба, а займатиметься своєю основною функцією — наданням якісних послуг з працевлаштування громадян».

 

Букмекери могли б приймати ставки, коли голова нового аґентства «спалиться», а якийсь сучасний Микола Гоголь вже б міг братися до писання модернового «Проклятого місця».

 

 

Анонс тижня

 

Стало відомо, що роблять перед тим, як піти з роботи додому, працівники міністерства іноземних справ. Профільний міністр Павло Клімкін повідомив, що тепер в МЗС України кожен працівник «день закінчує тим, що дивиться на карту Сирії», бо там ще залишається багато наших громадян.

 

Але так триватиме не завжди, бо колись Україна стане членом Євросоюзу, і головний дипломат готує громадян до того, що їх чекає. На думку Клімкіна питання перебування сирійських міґрантів на території від Сяну до Дону може виникнути для України в майбутньому.

 

 «Як тільки ми станемо частиною ЄС, а я вірю в це, ми повинні будемо висловлювати цю солідарність. Я вважаю, що наше суспільство буде в майбутньому готовим до цього», — сказав Клімкін.

 

Переважно дипломати такі слизькі теми оминають, а Клімкін, в країні якого приблизно два мільйони своїх міґрантів, не втримався і був відвертим. Добре, що в МЗС розвісили тільки карти Сирії, гірше буде, коли якась зла сила почепить там ще мапи Афганістану чи Сомалі.

 

14.09.2015