Кучма вважає, що Росія хоче "поставити Україну в кут".

Представник України у тристоронній контактній групі Леонід Кучма висловив сподівання, що на наступній зустрічі парламентерів удасться підписати угоду про відведення озброєнь калібром менше ніж 100 мм. Переговори заплановано на 22 вересня.

 

"У нас є такий шанс, що 22-го числа ми можемо [підписати угоду]", – заявив Кучма у кулуарах зустрічі Ялтинської європейської стратегії (YES) у Києві, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

 

"Усі сторони налаштовані на те, щоб його підписати. Я не бачу там дуже серйозних протиріч, і нехай буде на це добра воля не лише з боку України. А Україна має завжди виходити зі своєї безпеки", – заявив екс-президент України.

 

Водночас він підкреслив, що важливо не просто підписати якийсь документ, а виконувати його. "Перший протокол виконано чи ні? І не один, а два. Адже там також було припинити стріляти, відвести всі озброєння понад 120 мм, здійснити верифікацію. Нічого ж не зроблено", – обурився Кучма.

 

Представник переговорної групи виключив проведення прямих двосторонніх переговорів між керівництвом України та сепаратистами. "Хочеш, щоб Порошенко сів із Захарченком? Це означає визнати, що є такі республіки. Росіяни роблять спробу загнати нас у глухий кут: що ми, Росія, тут ні причому, а нехай українці, влада, сідає з "ДНР" і "ЛНР" і провадить переговори. Цього не буде", – запевнив Леонід Кучма.

 

За словами екс-президента України, всі пункти мінського протоколу слід виконати до кінця року, зокрема, повернути контроль над українсько-російським кордоном. "Президент сказав, що необхідно зробити все, що від нас залежить, для того, щоб цей протокол був виконаний", – сказав голова переговорної групи.

 

Під час самого форуму президент України Петро Порошенко закликав Леоніда Кучму відкликати заяву про те, що мінські домовленості може бути пролонґовано на 2016 рік. "Я прошу Леоніда Кучму, мого представника в тристоронній контактній групі, скасувати заяву про те, що можна продовжити Мінський процес у 2016 році. Ні, всі мають виконати зобов'язання в 2015 році, тому що Україна вже заплатила велику ціну за невиконання Мінських угод", – заявив глава держави.

 

11.09.2015