Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що будівництво другої черги газопроводу Nord Stream-2 ("Північний потік-2") є несправедливістю щодо України.

 

Про це він заявив після переговорів із прем'єром Словаччини Робертом Фіцо у Братиславі.

 

"Що означає для України будівництво Nord Stream-2? Перше – це виключення України взагалі з транзитних поставок в ЄС. Друге – це втрата 2 млрд. доларів доходів, які ми отримуємо за транзит і безпечну поставку газу в ЄС. І третє – це просто несправедливо ні щодо наших європейських партнерів, ні щодо України", – заявив Яценюк, за повідомленням аґенції "Інтерфакс-Україна".

 

За словами прем'єра, після запуску Nord Stream-2 ЄС втратить можливість прямого постачання російського газу за найкоротшим маршрутом через територію України. Це також спричинить монополізацію шляхів постачання газу до ЄС і підвищення ціни для кінцевих споживачів. "Яка різниця, де брати газ, якщо у вас один і той же постачальник? Будівництво проекту Nord Stream-2 є антиєвропейським і антиукраїнським проектом", – обурився Яценюк.

 

Прем'єр Словаччини Роберт Фіцо використав іще категоричніші оцінки. "У межах Європейської ради роками йшлося про необхідність допомогти Україні, щоб вона залишилася країною-транзитером, щоб допомогти їй у важкі зимові місяці. І в цей же час ми зіткнулися з тим, що "Газпром" підписав із представниками європейських держав угоди про те, що будуватиметься нова лінія Nord stream. Я хотів би скористатися якимись нормальними висловами, але хочу висловитися експресивно: вони просто роблять із нас ідіотів", – обурився Фіцо.

 

За його словами, таке рішення ставить Україну та Словаччину "в незавидну ситуацію". "Адже йдеться про питання, що стосується транзиту газу у великих обсягах через територію України та Словаччини. І у тому разі, коли цей транзит зупинився б, то Україна не долічиться мільярдів, а Словаччина – сотень мільйонів євро", – наголосив словацький прем'єр.

 

При цім Фіцо відкинув тезу, буцімто таке рішення має лише економічне підґрунтя. "Західноєвропейські газові фірми, які провадять свою роботу на території країн-членів ЄС, вони зрадили інші європейські держави, зокрема й Словаччину", – зазначив він.

 

10.09.2015