Представництво ЄС розкритикувало законопроект про спецконфіскацію.

Представництво Європейського Союзу в Україні висловило скептичні оцінки на адресу законопроекту, котрий уможливлює спеціальну конфіскацію власності колишніх українських посадовців.

 

"Право власності гарантоване статтею 1 Першого протоколу до Європейської конвенції з прав людини. Цей документ є частиною того набору цінностей та принципів, які є основою асоціації України та ЄС. Ми віримо, що українська влада діятиме у відповідності до цих принципів, в тому числі – коли йдеться про можливість конфіскації майна", – ідеться у листі представництва у відповідь на запит видання "Європейська правда".

 

Законопроект за авторством Тетяни Чорновол та Олега Барни №3025 пропонує встановити перелік осіб, власність яких буде вилучена без доведення їхньої вини у суді. У цьому переліку 22 прізвища, в тому числі – Віктор Янукович, Микола Азаров, Сергій Курченко, Геннадій Кернес.

 

"Європейська правда" зазначає, що після подібної конфіскації фігуранти кримінальних справ отримають можливість оскражити вилучення майна й навіть претендувати на компенсацію.

 

10.09.2015