Президент України Петро Порошенко заявив, що проект змін до Конституції може зазнати коректив, якщо російська сторона не виконуватиме своїх зобов'язань у рамках мінського процесу.

 

"Якщо Москва все-таки вирішить поховати Мінські угоди, то ми повернемося до змісту змін до Конституції. Я жодним чином не маю наміру прискорювати цей процес", – заявив Петро Порошенко на засіданні Ради регіонального розвитку, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

 

Президент зазначив, що без прогресу у вирішенні конфлікту на Донбасі остаточного затвердження змін до Конституції не буде. "Щоб ті, хто в першому читанні був проти, в другому – я на це дуже сподіваюся – знайшли для себе аргументи і проголосували "за". Це оптимістичний прогноз, до якого я прагну, і якого хоче більшість українців. Але всі мають розуміти (і в Україні, і за її межами), що без відчутного прогресу в політико-дипломатичному врегулюванні остаточного затвердження змін до Конституції не буде", – наголосив Порошенко.

 

За його словами, до остаточного голосування слід зробити великий обсяг роботи, зокрема, "перенести фейкові вибори, які призначені окупаційною владою" на контрольованих бойовиками територіях Луганської та Донецької областей, а також забезпечити звільнення заручників.

 

Видання "Українська правда" зазначає, що Петро Порошенко, говорячи про звільнення заручників, назвав прізвища Надії Савченко та Олега Сенцова.

 

Президент також заявив, що зміни до Конституції не вноситимуться при введенні воєнного стану. "Якщо дійде до воєнного чи надзвичайного стану, не вагаючись ні секунди, я видам відповідний указ, подам відповідне рішення до Верховної Ради, – і в умовах запровадження надзвичайного чи воєнного стану ніякі зміни до Конституції голосуватися не будуть", – сказав Порошенко.

 

09.09.2015