Тернопілля зриває адмінреформу

Адміністративна реформа на Тернопіллі остаточно забуксувала на етапі створення нових громад. Принаймні в тому форматі, який передбачено Законом «Про добровільне об'єднання територіальних громад», провести область навіть через цей початковий щабель реформи тепер не видається можливим. Обласна рада вперто не голосує за вже кілька разів оновлюваний Перспективний план — рогом вперлася фракція ВО «Свобода». Вихід один — вносити зміни до законодавства, бо змиритися з тим, що Тернопілля виглядатиме «білою вороною» на тлі решти країни й не здатне буде навіть провести 25 жовтня місцеві вибори, ніяк не можна.

 

 

Нагадаємо, що після того, як наприкінці липня Івано-Франківська обласна рада з низкою застережень ухвалила свій Перспективний план поділу громад, Тернопілля залишилося єдиною областю в Україні, яка не здійснила цього процесу. Спершу, як і скрізь, реформу гальмували непорозуміння у самих громадах, які не могли так одразу взяти й переформатуватися під нові адміністративні центри. Але потім, коли люди домовилися на місцях, вся справа вперлася виключно у політичні бар'єри — дійти згоди не вдається депутатам обласної ради, які мали б затвердити Перспективний план.

 

Перед останнім засіданням Тернопільської обласної ради, призначеним на 30 липня, пролунав тривожний дзвіночок: комісія з питань планування територій, яка мала б дати «зелене світло» проекту Перспективного плану, не зібрала кворуму. Згодом переносили засідання самої облради, бо теж ніяк не могли зібрати стільки депутатів, скільки потрібно для результативного голосування. Зрештою, коли це зробити таки вдалося, Перспективний план «завалили» ще на етапі внесення його проекту до порядку денного.

 

Надія на те, що депутати проголосують схвально, жевріла до виступу з трибуни ТОР нардепа від «Свободи» Михайла Головка. Коли він заговорив про те, що нині Київ хоче загнати селян у новітні «колгоспи», а тоді почав озвучувати перекручені цифри з кількістю громад в інших областях, стало зрозуміло, що «свободівці» дістали промовистий сиґнал не голосувати за проект рішення.

 

Результати голосування після такого полум'яного «антиколгоспного» виступу Головка не здивували: цифри на табло засвідчили масову непідтримку Перспективного плану «Свободою». За кілька днів після того пленарного засідання в інтернет-просторі Тернополя з'явилася інформація, що голова облради, «свободівець» Василь Хомінець хоче змінити «партійну орієнтацію» — перебратися в команду тернопільських порошенківців під проводом голови ОДА Степана Барни. Мовляв, Хомінець єдиний у фракції ВО «Свобода» підтримав проект Перспективного плану позитивним голосуванням.

 

Провал голосування дав можливість «Свободі» та обласній адміністрації разом з прихильникам у політичному середовищі пообкидати одне одного словесним багном. У «свободівців» на руках залишилося дві тези для виборців — залякування «заколгоспненням» Тернопілля і факти примусового «перекроювання» карти області. Такі факти й справді були. Донині у деяких районах Тернопільської області не вирішено конфлікти в громадах. Але 35 нових громад таки підготували всю належну документацію й готуються до нового формату виборів 25 жовтня. Керівник обласного Офісу реформ Віктор Литвинчук зауважив: переконати «свободівців» подивитися на проблему по-іншому, не з політичного погляду, неможливо. «Вони кричать. Тут розум безсилий», — сказав він.

 

Обласна адміністрація на підтримку проекту Перспективного плану мала і має більш «солідні» арґументи. Тернопільський «білий дім» оперував переліком «повноважень і благ», які припали б громадам в разі позитивного голосування депутатів за проект рішення. Щоправда, про зобов'язання і фінансові проблеми та ризики говорили мало й неохоче.

 

Утім голосування плану провалили, тож нині Тернопілля поставили в прикре становище перед усією Україною. Область, яка однією з перших в державі розробила проект Перспективного плану, нині пасе задніх в його ухваленні. Надій на «здоровий глузд» свободівської обласної ради — жодних. Тож ОДА та Офіс реформ взяли ініціативу в свої руки.

 

До Голови ВРУ Володимира Гройсмана, прем'єра Арсенія Яценюка, керівників Мінреґіонбуду, Комітету ВРУ з питань державного будівництва, реґіональної політики та місцевого самоврядування надіслали звернення з підписами представників 35 об'єднаних територіальних громад Тернопілля й директора місцевого Офісу реформ. У тексті звернення — прохання до ВРУ проголосувати позитивно за внесення змін до Закону України «Про добровільне об'єднання територіальних громад». А зміни такі: вилучити пункт про схвалення проектів Перспективних планів обласними радами; рішення про об'єднання громад доручити «на підпис» не облрадам, а обласним адміністраціям, які передаватимуть свої висновки в Кабмін; призначення виборів у цих громадах зарахувати до компетенції ЦВК.

 

Голова Тернопільської ОДА Степан Барна надіслав листа на ім'я віце-прем'єр-міністра України — міністра реґіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадія Зубка з проханням скасувати абзац 4 пункту 4 «Порядку використання у 2015 році коштів державного фонду реґіонального розвитку». У цьому пункті йдеться про те, що спрямування бюджетних коштів здійснюється після розроблення облдержадміністрацією і схвалення обласною радою перспективного плану формування територій громад відповідно до Закону України «Про добровільне об'єднання територіальних громад».

 

На засіданні Кабміну пропоновану зміну внесли. Це означає, що найближчим часом у Тернопільську область можуть надійти 102 мільйони гривень, передбачені в межах децентралізації. Їх попередньо заклали у державному фонді реґіонального розвитку для того, щоб видати після затвердження на Тернопіллі Перспективного плану формування територій громад. Оскільки Тернопільська обласна рада не проголосувала за затвердження проекту цього плану, грошей не могли отримати.

 

Залишається тільки дочекатися позитивного рішення парламенту за ініціативою Офісу реформ — і Тернопілля отримає і план, і громади. Наразі «дроблення» області зупинилося на позначці 50.

 

31.08.2015