Американські «хижаки» наближаються до російських кордонів

Незабаром Сполучені Штати перекинуть до Європи новітні винищувачі F-22 Raptor («Хижак»). Це бойові літаки п'ятого покоління, які досі дислокувалися винятково на базах США. Але нині небо Старого Континенту виявилося загроженим, тому Вашинґтон мусив ухвалити це рішення, щоб захистити своїх союзників з НАТО.

 

 

Вперше чутки про перекидання F-22 до  Європи з'явилися ще в червні цього року. І от цього тижня про намір Пентагону розгорнути в Європі угруповання новітніх винищувачів повідомила на зустрічі з журналістами міністр військово-повітряних сил США Дебора Лі Джеймс. «Ми дуже скоро перекинемо літаки F-22 у Європу. Цей захід є частиною реалізації зобов'язань Вашинґтона в межах "Ініціативи щодо забезпечення європейської безпеки" (European Reassurance Initiative)», — повідомила пані міністр.

 

Дебора Лі Джеймс чітко пояснила, що цей захід вживається для стримування аґресивних намірів Росії. «Ми вже дали нашим союзникам у Європі ґарантії захисту перед загрозою Росії, яка активізувалася. Але і нас, і наших європейських союзників далі серйозно турбують воєнні дії Росії в Україні», — уточнила вона.

 

Про наміри озброїти Європу новітніми винищувачами повідомив і шеф Пентагону Ештон Картер. Він теж зазначив, що «Росія становить дуже і дуже серйозну загрозу для Європи і США». Картер пообіцяв: «США зміцнюватимуть свій військовий потенціал і ґарантуватимуть безпеку своїх партнерів з НАТО».

 

Поки що не розголошується інформація ані про кількість літаків, які планується перекинути в Європу, ані про точні терміни перекидання, ані про місця їхньої дислокації. Відомо лишень, що літаки мають прибути до Європи для тренувань. Найпевніше більша частина американських винищувачів дислокуватиметься у Східній Європі.

 

Промайнула обережна інформація, що Raptor'и можуть з'явитися на литовських військових летовищах. «Поява американських винищувачів вітається. Вони потрібні для того, щоб в охочих перекроїти карту Європи не виникало ілюзій про безкарність», — процитували представника литовського Міністерства оборони місцеві медії.

 

Хоча, як зазначив начальник штабу ВПС США генерал Марк Велш: «Про постійне розміщення новітніх винищувачів на континенті поки що не йдеться». Водночас він наголосив, що Пентагон «долучає F-22 до числа засобів, які потенційно можна використовувати в конфлікті на території Європи». Тому, зі слів генерала, під час тренувань відпрацьовуватиметься досвід взаємодії винищувача F-22 з Eurofighter Typhoon — найсучаснішим винищувачем європейської розробки.

 

Як вже зазначалося, F-22 розмістяться в Європі в межах European Reassurance Initiative — програми підтримки європейських союзників США у протидії аґресивній політиці Росії. На реалізацію цієї програми в цьогорічному бюджеті США закладено близько мільярда доларів. Окрім розміщення військової техніки у Східній Європі, програма охоплює також допомогу в питаннях ґарантування безпеки країнам, які зазнають тиску з боку Росії.

 

Отже, що становить зі себе F-22 Raptor? Його прийняття на озброєння відбулося 2005 року. Це поки що єдиний у світі серійний винищувач п'ятого покоління, виготовлений з використанням технології Stealth. Його спільно розробляли корпорації Lockheed Martin, Boeing і General Dynamics.

 

Сьогодні літаки цього типу використовуються в американській воєнній кампанії проти бойовиків угрупування «Ісламська держава Іраку і Леванту» в Іраку та Сирії. Вони також не раз брали участь у навчаннях в Японії та Південній Кореї, для чого їх тимчасово перекидали на американські авіабази в цих країнах. Але постійно Raptor'и базуються винятково на території США.

 

Згідно з відкритими даними, загалом було випущено близько 190 Raptor'ів. З них під цей час на бойовому чергуванні перебуває, за різними даними, від 177 до 185 машин. Один такий літак коштує приблизно 370 мільйонів доларів.

 

Зайве казати, що інформація про європейський вояж F-22 нівроку налякала кремлівських завсідників. Заступник міністра оборони РФ Анатолій Антонов повідомив, що Росія «підготує симетричну відповідь» на нові кроки НАТО, і звинуватив США у провокуванні гонки озброєнь.

 

Голова комітету Держдуми з міжнародних справ Олексій Пушков назвав плани Пентагону «порушенням угоди 1997 року між РФ і НАТО, за якою не передбачалося розміщення значних бойових сил поблизу російських кордонів». Пушков охарактеризував ініціативу США щодо розміщення винищувачів F-22 у Європі як «загрозу безпеці Росії». «США мають намір максимально використовувати українську кризу для нарощування своєї військової присутності та політичного впливу в Східній Європі», — заявив він.

 

«США намагаються говорити з Росією з позиції ультиматуму і сили, втягнути її в нову Холодну війну, Америка надішле шість–десять винищувачів, які базуватимуться в країнах Прибалтики. НАТО вже давно приватизувало аеродроми, побудовані там за радянських часів», — нарікав заступник голови комітету з оборони Держдуми Франц Клінцевич.

 

Заступник голови комітету Держдуми з міжнародних справ Олександр Романович висловив переконання, що розміщення F-22 у Європі сприяє двом намірам: «Посиленню військової присутності США поблизу російських кордонів і підняттю войовничого духу країн Прибалтики. США намагаються спонукати європейців нарощувати і свої військові витрати, і витрати в рамках НАТО».

 

Хоча задля справедливості треба зазначити, що одна з американських баз, де дислокуються Raptor'и, й раніше містилася досить близько від російських кордонів — база Elmendorf-Richardson, що в передмісті Анкоріджа на Алясці. Саме звідти F-22 багато разів піднімалися на перехоплення російських стратегічних бомбардувальників Ту-95МС, які наближалися до американських кордонів під час доволі частих провокаційних польотів.

26.08.2015