Влада Південної Кореї наказала евакуювати мешканців районів поблизу кордону з КНДР.

Як повідомила інформаційна аґенція Yonhap News, це було зроблено після обмінів артилерійськими ударами між збройними силами двох держав.

 

 

За інформацією від офіційних осіб у Сеулі,  північнокорейські військовики в четвер зранку спробували знищити ракетою гучномовець, через який Південна Корея зі своєї території транслює сусідам критичні висловлювання на адресу їхнього режиму. У відповідь південнокорейські вояки відкрили в напрямку КНДР вогонь зі 155-міліметрових гармат.

 

Новий конфлікт між Північною і Південною Кореями розгорівся на початку місяця, після того як двоє південнокорейських військових службовців підірвалися на протипіхотних мінах, що їх у нейтральній зоні заклали військовики КНДР.

 

Відповідальність за інцидент Сеул поклав на Пхеньян і почав транслювати пропаґандистські повідомлення через встановлені на кордоні з Північною Кореєю гучномовці. До цієї тактики психологічної боротьби сторони не вдавалися від 2004 року.

 

Ситуація ускладнилася ще й тим, що від 17 серпня в реґіоні тривають спільні американсько-південнокорейські військові навчання. Пхеньян розцінив маневри як підготування Сеула до початку бойових дій і вимагав від США і Південної Кореї не починати навчань.

 

Окрім того, Північна Корея попередила про можливий початок воєнних дій у разі, якщо Південна Корея не припинить транслювати пропаґандистські повідомлення за допомогою гучномовців, і дала Сеулу 48 годин на демонтаж динаміків.

 

Президент Південної Кореї скликав раду національної безпеки у зв'язку із загостренням ситуації.

 

Нагадаємо, що КНДР і Південна Корея формально досі перебувають у стані війни, оскільки після збройного конфлікту на початку 1950-х років між ними було підписано тільки перемир'я, а не повноцінний мирний договір. Сторони періодично обстрілюють позиції одна одної поруч з демаркаційною лінією.

20.08.2015