«На Берлін!», «За Сталіна!» – реанімація слоґанів часів Другої світової

Німці якщо й не шоковані, то принаймні вкрай збентежені несподіваною витівкою російських військових пілотів, які чи то жартома, чи то поважно погрожують Берліну бомбардуванням.

 

 

Отже, слоґани «На Берлін!» і «За Сталіна!», які малювали червоноармійці на гарматнях і бомбах за часів Другої світової війни, атакуючи «фашистського звіра в його лігві», нині знову стали актуальними. Журналісти зафіксували ці написи на авіабомбах під час рамкових зборів, що їх військово-повітряні сили російського флоту відбували в Калінінградській області на початку серпня 2015 року. Ці бомби російські бойові пілоти скидали на тренувальні цілі й, цілком можливо, уявляли під собою вулиці Берліна, Лондона, а ще краще — Вашинґтона.

 

 

Перша написала про це популярна німецька газета Bild, покликаючись на інформацію, поширену Центральним військово-морським порталом Flot.com, який і опублікував ті фотографії. Портал, що входить до складу медіагрупи Mil.press, — російське недержавне інтернет-видання, яке спеціалізується на військово-морському флоті Росії і флотах інших країн. Як повідомив Flot.com, в межах згаданих зборів уперше за двадцять років відпрацьовувалося бомбоскидання з військово-транспортних літаків Ан-26.

 

Німецька газета звернула увагу своїх читачів на той тривожний факт, що навчання відбувалися за якихось 500 кілометрів від самої столиці Німеччини, тобто в робочій зоні досяжності російських бойових літаків.

 

 

«Написи "На Берлін!" і "За Сталіна!" — як це зрозуміти? Як пісний жарт чи як гіркий погляд на російську реальність 2015 року», — ставлять риторичне запитання німецькі журналісти. І висловлюють припущення, що ці слоґани є чимось більшим, ніж просто виявом ностальґії: вони демонструють небезпечні тенденції в російському керівництві та армії. «Адже в путінській Росії, — слушно зауважує німецьке видання, — протягом кількох останніх років триває кампанія з прославляння радянських часів, ґлорифікується культ диктатора Йосипа Сталіна і проводяться паралелі між боротьбою з фашизмом у Другій світовій війні й сучасним протистоянням із західним світом на тлі конфлікту в Україні».

 

І доказом на те те, що популярна в Росії антизахідна риторика не є якимось суто побутовим явищем, стала нещодавно ухвалена нова Морська доктрина. Запропонованим у російському уряді й схваленим 26 липня в Державній думі документом Росія, як пояснили кремлівські речники, зреагувала на напружені відносини із західним світом. У нову концепцію додано більше аґресивності й антизахідності.

 

В ухваленій Морській доктрині, зокрема, вказується, що вона є «документом, який визначає державну політику з вивчення, освоєння та використання Світового океану в інтересах сталого розвитку ґарантування національної безпеки Російської Федерації». Симптоматично, що російський військово-морський флот у доктрині названо «одним з інструментів зовнішньої політики держави»(!).

 

Знаменно й те, що документ презентував російським і закордонним журналістам не хто інший, як головний натхненник і реалізатор російської політики реваншизму, віце-прем'єр Дмитро Рогозін. Нагадаємо, що попередню редакцію Морської доктрини ухвалили щойно 2011 року. Чому ж виникла потреба її змінювати? На прес-конференції Рогозін пояснив: «Причини ухвалення нової доктрини полягають у зміні міжнародно-політичної ситуації і в об'єктивному зміцненні Росії як великої морської держави».

 

Російський віце-прем'єр зазначив, що «головний акцент у зміненій Морській доктрині Російської Федерації зроблено на атлантичному й арктичному напрямках». «Наша увага до Атлантики зумовлена ​розширенням НАТО на схід і створенням інфраструктури Північноатлантичного Альянсу поруч з нашими кордонами», — розтлумачив Рогозін. Він теж зізнався, що в межах атлантичного напрямку увагу, зокрема, буде виділено «вдосконаленню складу і структури сил Чорноморського флоту, розвитку їх інфраструктури в Криму та на узбережжі Краснодарського краю». Пояснив Рогозін і важливість такого перспективного напрямку, як Арктика. Він, мовляв, «є пріоритетним для забезпечення свободи виходу Росії в Атлантику і Тихий океан».

 

 

До речі, зовсім недавно, у липні цього року, російський президент Володимир Путін відвідав калінінградський ексклав. Саме там він святкував День російського військово-морського флоту. Тоді ж таки він благословив на бойове чергування у Балтійському морі нові кораблі-розвідники, які тепер реґулярно змушують непокоїтися морських прикордонників балтійських держав.

 

Невдовзі після путінського візиту на Калінінградщині й відбулися згадані навчання з «наберлінським» і «засталінським» бомбоскиданням.

 

P.S. Цікаво, що портал Flot.com, який перший опублікував знимки з обписаними бомбами, вже встиг позловтішатися з «переляканих німців».

12.08.2015