МОЗ почало передавати тендери на закупівлю медикаментів міжнародним організаціям.

Міністерство охорони здоров'я обрало дві організації для здійснення державних закупівель через міжнародні механізми — систему ООН та британську Crown Agents.

 

У 2015 році міжнародним організаціям передадуть для закупівель 7 національних програм: ВІЛ/СНІД, туберкульоз, імунопрофілактика, дитяча онкологія/онкогематологія, доросла онкологія, вірусний гепатит, конвенція ООН про права дитини (гемофілія та орфанні захворювання), інформує прес-служба МОЗЗгодом міністерство планує розширити співпрацю через тендерний «аутсорсинґ».

 

Міністерство зазначає, що в структурі ООН йдеться про ПРОООН, ВОЗ та ЮНІСЕФ — організації, які протягом багатьох років надають допомогу Україні через постачання лікарських засобів та вакцин, а також провадять консультації щодо поліпшення закупівель. Crown Agents — закупівельна аґенція з Великої Британії, що спеціалізується на здійсненні державних закупівель широкого спектру ліків у всьому світі.

 

Громадська організація «Пацієнти України» назвала рішення МОЗ «важливим кроком». «Мета цієї ініціативи: забезпечити пацієнтів України в рамках державного бюджету України якісними ліками в найкоротші терміни, подолавши жахливу корупцію в державних закупівлях: до 40%, тобто майже 2 млрд. грн. у 2015 році», — зазначили в організації.

06.08.2015