Проголошено сецесійні вибори в Каталонії.

Прем'єр провінції підписав указ про розпуск парламенту і дострокові вибори. які мають стати плебісцитом з питання незалежності Каталонії.

 

 

Вибори призначені на 27 вересня. Незважаючи на те, що указ не містить жодних посилань на незалежність Каталонії, глава каталонського уряду Артур Мас Мас заявив, що, якщо альянс сецесійних сил (його "Демократична конвергенція Каталонії" (CDC), "Ліві республіканці Каталонії" (ERC) та ще три непарламентські партії) отримає більшість у парламенті, Каталонія протягом наступних 18 місяців він відділиться від Іспанії.

 

"Це ключова дата в нашій історії, — заявив прем'єр. — Каталонія є народом вільних осіб, який має право на самовизначення".

 

Натомість прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой переконує, що "незалежності Каталонії не буде. Ніхто не зможе розбити країну і розірвати узи каталонців з рештою іспанців.  Ніхто не відбере каталонцям того, що вони є каталонцями, ані того, що є іспанцями і європейцями."

 

Іспанський уряд попередив про можливість використання статті 155 Конституції, яка дозволяє Мадриду замінити регіональну владу, яка діє поза законом. Каталонський попередив у свою чергу: якщо уряд використає цю статтю, то вони проголосять незалежність в односторонньому порядку.

 

Каталонський уряд вже намагався провести референдум про відділення від Іспанії у листопаді 2014 року. Але тоді Конституційний суд Іспанії заблокував голосування у відповідь на запит центрального уряду.

 

Результат голосування нині не прогнозований. Якщо восени 2014 р. хотіло незалежності прагнуло 49% каталонців, то після блокування референдуму і негативного висліду в Шотландії тепер ця цифра зменшилась до 43%. Проте рішення утворити альянс п'яти партій змінило ситуацію: опитування, опубліковане в La Vanguardia, прогнозує, що альянс може отримати від 68 до 72 місць у 135-місному парламенті регіону (50.4%—53.3%).

 

— Якщо ми здобудемо 68 місць, виграє незалежність. Якщо менше — це означатиме, що Каталонія до неї не готова і треба говорити про поліпшення взаємин з Іспанією — оголосив Артур Мас.

 

 

05.08.2015