МЗС України обурене захопленням Росією "Херсонесу Таврійського".

Міністерство закордонних справ України засуджує рішення російської влади включити пам'ятки і території Національного заповідника "Херсонес Таврійський" до реєстру об'єктів культурної спадщини народів Російської Федерації.

 

МЗС наголошує, що крок російських служб – ще одне свідчення ігнорування російською стороною принципів і норм міжнародного права, наголосила речник міністерства Мар'яна Беца.

 

Зовнішньополітичне відомство нагадує, що у червні 2013 року організація UNESCO включила український об'єкт "Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора (м. Севастополь, АР Крим)" до Списку всесвітньої спадщини. "Спроба російських загарбників видати український об'єкт культурної спадщини, що має світове значення, за свій власний – для усього цивілізованого світу нічого не змінює: "Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора" залишатиметься українським внеском у скарбницю світової спадщини ЮНЕСКО. Водночас, безвідповідальні дії російської окупаційної влади ставлять під загрозу існування "Херсонесу" як цілісного історико-архітектурного комплексу", – наголосила пані Беца.

 

Міністерство культури України назвало "реєстраційний" крок російської влади протиправним і попередило "про повну відповідальність Російської Федерації перед світовою спільнотою за збереження цілісного комплексу Заповідника як об'єкта всесвітнього культурно надбання".

 

04.08.2015