Інтерпол відмовився оголошувати Міхеїла Саакашвілі в міжнародний розшук.

Напередодні відповідне звернення до Інтерполу надіслала Головна прокуратура Грузії, знову намагаючись розпочати процедуру оголошення колишнього президента країни в міжнародний розшук.

 

 

 

Керівний орган Інтерполу в Ліоні ухвалив рішення, що будь-яке переслідування колишнього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі, котрий на даний момент обіймає посаду голови державної адміністрації Одеської області, неприпустиме.

 

«Будь-яке переслідування колишнього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі неприпустиме, оскільки це суперечить статуту Інтерполу, що означає наявність явних ознак політичного переслідування», - так обґрунтувало керівництво Інтерполу свою відмову на запит з Тбілісі.

 

Тим не менше, як повідомляє інформаційна аґенція Gergia Online,  Головна прокуратура Грузії має намір повторно звернутися до Інтерполу з вимогою оголосити колишнього грузинського президента Саакашвілі в міжнародний розшук. Про це повідомляється на сайті прокуратури: «Головна прокуратура Грузії планує звернутися до відповідного підрозділу Інтерполу і, спираючись на наявні докази, вимагати оголосити Міхеїла Саакашвілі в міжнародний розшук, а також відновити міжнародний розшук Давида Кезерашвілі (екс-міністр оборони Грузії - Z)».

 

Нагадаємо, що Міхеїл Саакашвілі обіймав президентську посаду в Грузії з січня 2004 року до листопада 2007 і з січня 2008 до листопада 2013 року.

 

У Грузії проти колишнього президента відкрито декількох кримінальних справ. Його звинувачують у розтраті бюджетних коштів і перевищенні повноважень. Зокрема, Саакашвілі звинувачують у розтраті понад $5 млн з бюджету спеціальної служби державної охорони. Також йому було висунуто звинувачення у справі про побиття 14 липня 2005 члена парламенту країни від Республіканської партії Валерія Гелашвілі.

 

Сам Саакашвілі називає звинувачення на свою адресу необґрунтованими.

01.08.2015