Область катастрофічно відстає в адміністративно-територіальній реформі.

Комісія Тернопільської обласної ради, яка, як вже повідомляв «Z», мала нині розглянути проект перспективного плану об'єднання громад, не зібрала кворуму. Із восьми членів на засідання прийшли тільки троє. Однак розглянути реальний стан справ із формуванням територіальних громад в області таки вдалося.

 

Директор департаменту архітектури, будівництва, житлово-комунального господарства та енергозбереження Тернопільської облдержадміністрації Володимир Харченко повідомив: з 50 громад позитивні висновки адміністрації на відповідність ухвалених рішень отримали тільки 15. Вони перебувають на етапі завершення формування громад, і їм залишилося звернутися до обласної ради, щоб вона ухвалила остаточне рішення. З-поміж них чотири громади мають потрібну документацію, щоб відбути місцеві вибори 25 жовтня. Якщо решта населених пунктів не встигнуть оформити її найближчим часом, то дату виборів уже визначатиме Верховна Рада і проводитиме їх в інші терміни.

 

Незважаючи на затяжне обговорення в районах області, нині знову не минулося без конфліктних ситуацій. На Шумщині один населений пункт зарахували до Кременецької громади без відома мешканців села. До того ж для такого «переводу» не було навіть рішення сільради. Інцидент трапився на Чортківщині, де сільські депутати проголосували за приєднання до одного центру, а люди виступають за інший.

 

Після того, як перелік громад розширили від 37 до 50, процес поділу так і не завершився. Тож проект плану, який мають намір затвердити на сесії обласної ради 30 липня, не поставить крапку в адмінреформі на Тернопіллі. До речі, зі слів першого заступника голови Тернопільської обласної ради Сергія Тарашевського, сесія 30 липня є під загрозою зриву: наразі участь у ній підтвердили тільки 52 депутати з необхідних 61.

 

27.07.2015