Австралія, Бельгія, Малайзія, Нідерланди та Україна офіційно звернулися до Ради безпеки ООН з проханням створити міжнародний кримінальний трибунал для притягнення до відповідальності осіб, винних у збитті літака «Малайзійських авіаліній» над територією України 17 липня 2014 року і загибелі 298 осіб. 

 

Країни, які провадять незалежне кримінальне розслідування, вважають, що заснування Радою безпеки ООН незалежного міжнародного кримінального трибуналу є найкращим засобом забезпечення справедливості для жертв та їхніх близьких і відповідатиме найвищим міжнародним стандартам. 

 

«Такі дії будуть адекватною реакцією ООН на трагедію, оскільки інцидент і пов'язані з ним наслідки для безпеки цивільної авіації зачіпають інтереси міжнародного співтовариства в цілому... Створення з цією метою міжнародного кримінального трибуналу відповідно до розділу VII статуту ООН буде чітким сиґналом того, що міжнародне співтовариство не буде миритися з актами, які загрожують міжнародному миру і безпеці, та наражати на небезпеку цивільну авіацію», — йдеться в заяві українського представництва при ООН.

14.07.2015