Бальзам на рани ворога

Топ-новиною тижня мала бути інформація про реформованих поліціянтів, а насправді стали майже воєнні дії в Закарпатті

 

Масакра тижня

 

 

Буде дуже прикро, якщо через сотню років якесь дитя-індіґо читатиме у підручнику історії: «Провокація в Мукачеві розпочала хвилю бойових зіткнень по всій країні». Спеціалісти роблять спроби зрозуміти, що ж сталося в затишному місті на берегах Латориці і як з тим, що сталося, тепер давати собі раду.

 

В американських бойовиках закарпатським сюжетом не погребували б, але мали би клопіт з тим, кого робити позитивним героєм. Бійців «Правого сектору», які стріляли в міліціянтів з ґранатомета, ідеалізувати дуже важко. Та сама проблема і з їх візаві, яких «правосеки», ймовірно, ловили з контрабандою. Згідно з високим стилем, ситуацію міг врятувати Deus ex machina, але Бог тимчасово лише спостерігає за тим, що виправляють українці на своїй землі.

 

Спостерігають із, напевно, традиційним «глибоким занепокоєнням» закарпатський триллер північно-східні сусіди. Тепер Чуркін в ООН матиме, що сказати, коли хтось цивілізований поцікавиться про російський слід в українських перипетіях. Тепер представник Кремля зможе арґументувати чимсь на кшталт: «Російська Федерація цікавиться справами в Україні для того, щоб абориґени один одного з базук не перестріляли».

 

І ще один цікавий аспект. Сьогодні популярним є використовувати на українських теренах досвід грузинських реформ. Можна пригадати 1990-і роки, коли в сонячній Колхіді були на коні «Мхедріоні» й очолював їх письменник і водночас злодій в законі Джаба Іоселіані. Після першої абхазо-грузинської війни ці «вершники» потужно відзначилися в історії. «Правому сектору» є з кого брати приклад.

 

Фортифікаційна споруда часів Середньовіччя мала щастя не взяти участь в останніх мукачівських подіях

 

Мельник тижня

 

У підручниках української мови майбутнього цілком може з'явитися тлумачення слова «мельник» як синонім терміну «абсурд». Колишній ректор Податкової академії Петро Мельник, який бився в залі Верховної Ради, мав сісти за ґрати через хабар, втікав за кордон, потім повертався з упевненістю, що йому вже нічого не загрожує. І таки мав рацію, бо Феміда, яка мешкає в Ірпіні, виявилася дуже лояльною до діяча, на якому тавра не було де ставити. Судді Ірпінського суду у виправдувальному вироку вказали, що не бачать корупції в діях Мельника, оскільки він, взявши гроші у громадян, не міг вплинути на результат конкурсу на вступ до вишу, в якому він був ректором.
 

Народні депутати багатослівно коментували непересічну гуманність ірпінських суддів. Коротко висновок зробила нардеп Ірина Суслова: «Те, що відбулося в Ірпінському міському суді 8 липня, а саме зняття всіх обвинувачень з колишнього ректора Податкової Академії Петра Мельника, є черговою поразкою Революції гідності. Навіть злочинний режим Януковича визнавав реґіонала Мельника злочинцем, а сьогодні "найгуманніші" судді перетворили злочинця на жертву».

 

Мусив щось сказати і президент. Порошенко оптимістично заявив: «У суспільстві сьогодні об'єктивне занепокоєння, коли злочинці, які скоїли злочин і були спіймані на місці злочину, випускаються під заставу. По Мельнику: прокуратура відреагувала на це. Друга позиція — була подана апеляція, і я не сумніваюся, що після того суспільного резонансу, якого ця справа набула, злочинець буде у в'язниці».

 

Дорогу до міжнародного аеропорту «Бориспіль» Мельник-абсурд знає добре

 

ГПУ тижня

 

Під  заставу розміром 3,2 млн грн. затриманого раніше за підозрою в корупції заступника керівника Головного слідчого управління ГПУ Володимира Шапакіна випустили із СІЗО. П'ятикімнатна квартира в центрі Києва, будинок в Конотопі з фільварком на гектар поблякли, коли прокурора затримували його ж таки колеґи з ГПУ і працівники СБУ, бо в кабінеті правоохоронця, крім традиційних стосів національної й іноземної валюти, лежали запаковані в целофан діаманти. Затриманий сказав, що переплутав камінці з галькою для акваріума, купив днями в зоомагазині, а йому там таку свиню підсунули.

 

Леґендарний суддя Ігор Зварич з його «насіяними» мільйонами може встидатися, що не вигадав чогось такого самого ориґінального. Врахуємо також, що Зварич сидить за ґратами, а «новоприбулі» (дуетом з Шапакіним затримали заступника прокурора Київської області Корнійця) мають певні шанси залишитися на свободі. Якщо, звичайно, встигнуть в Бориспіль.

 

Виявилося, що це найкращі друзі не тільки дівчат, але також прокурорів

 

Копи тижня

 

Владі треба було продемонструвати, що бодай щось вона реформує, і влада вирішила потренуватися на міліції. Різні спікери довго анонсували, що буде прекрасне нововведення з назвою «патрульна поліція», яке одягнуть як належить, навчать за найкращими світовими стандартами, а вони потім всіх законослухняних громадян оберігатимуть і рятуватимуть.

 

Брався вже згаданий досвід грузинських реформ, де поліція стала інститутом з найвищим рівнем довіри. В нашому випадку буде важче, бо ми, хоч, як і грузини, переодягли правоохоронців за канонами американських копів, але не звільнили всіх старих «мєнтів», як це зробив Саакашвілі. Щоправда, це одна з небагатьох подій тижня, від якої не зривається нецензурна лексика з вербального апарату. Хотілося б вірити, що тут щось путнє вийде.

 

Таким правоохоронцям і хабар давати якось не пасує

 

 

13.07.2015