Бої за львівську податкову: раунд другий

Голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка офіційно і категорично відмовився погоджувати кандидатуру керівника обласної податкової, що її запропонував керівник ДФСУ Роман Насіров. У разі, якщо цю кандидатуру Київ вирішить призначити у ролі в.о., палити шини перед будівлею на Стрийській обіцяють громадські активісти. Одне слово, «коломийки» навколо вакантного (вже понад рік) крісла головного львівського митаря тривають.

 

 

Нині Роман Насіров має намір призначити на цю посаду першого заступника начальника ДПІ у Сихівському районі Львова Ігоря Кондро (дивіться довідку наприкінці тексту). Але проблема не в тому, що саме ця кандидатура не подобається місцевій громаді та керівникові ЛОДА, а в тому, що ця кандидатура з'явилася не внаслідок відкритого конкурсу, на який, утім, покликається київське керівництво ДФС.

 

Коротко нагадаємо собі ситуацію. В березні цього року з ініціативи ДФСУ (Державна фіскальна служба України) у Львівській області відбули конкурс на посаду керівника обласного Головного управління цього відомства. Процедура була тривалою, за участю більше десятка кандидатів, з яких зупинилися на двох — аби Київ теж мав собі з кого вибирати. Та минав час, а призначення не відбувалося. Натомість на початку червня в області «намалювалася» пані Ірина Столярик — чинний начальник управління ДФС в Івано-Франківській області — з натяками на те, що саме вона і є київська кандидатура на вакантну посаду головного податківця на Львівщині. Громадськість збунтувалася: Ірина Столярик не фіґурувала у конкурсі. Роману Насірову висунули ультиматум: протягом тижня призначити керівника ГУ ДФСУ у Львівській області, вибравши з-поміж двох запропонованих кандидатів. А як ні, то під львівською податковою запалають шини. І шини палали, бо Київ ультиматум зіґнорував.

 

За якийсь час (17 червня) на офіційному сайті відомства з'явилося повідомлення про те, що відбулась нарада з приводу призначення нового начальника ДФС у Львівській області й ухвалено рішення «про призначення нового очільника головного управління за результатами проведення транспарентної процедури вибору за участю керівництва Державної фіскальної служби, Міністерства фінансів України, Львівської обласної державної адміністрації та з урахуванням пропозицій громадськості». А пропозиції щодо кандидатур треба надсилати до департаменту персоналу ДФС. У тому ж таки повідомленні вказано, що нового керівника відрекомендують у найближчі два тижні, тобто на початку липня.

 

Цей лаконічний документ геть не дає розуміння, що сталося з результатами березневого конкурсу. Навіть активісти, які у цьому процесі від самого початку, не мають відповіді на питання — таке враження, що центральна ДФС просто викинула той конкурс з голови.

 

Але далі — ще краще. Новий конкурс відбувся швидко й ефективно, головне — практично таємно. 8 липня у Львівській ОДА скликали круглий стіл за участю громадських активістів та народних депутатів, і там більшість з них вперше почули прізвище Ігоря Кондро — нового претендента на посаду начальника ГУ ДФС у Львівській області.

 

І це при тому, що навіть президент Порошенко висловився на користь прозорого відкритого конкурсу на цю посаду. «Громадськість має право контролювати прозорість призначення. Це викличне лише довіру до подальших кроків цього призначеного керівника і буде надійною запорукою того, щоб ми не отримали протестів, тиску або несприйняття того чи іншого керівника», — сказав президент, перебуваючи 2 липня у Львові.

 

Тож круглий стіл у Львівській ОДА закінчився з таким результатом: на Насірова подають до суду за незаконне суміщення посади голови ДФСУ з роботою народним депутатом ВРУ (до справи з призначенням львівського керівника податківців це стосунку не має, але Насіров в'ївся місцевим активістам в печінки), а вище керівництво держави спонукають зобов'язати того ж таки Насірова провести у Львові справді відкритий конкурс на посаду головного податківця до 8 серпня.

 

Лепта від голови ЛОДА Олега Синютки — відмовний лист до керівника ДФС: «У зв'язку з тим, що запропонований Вами кандидат не пройшов процедури відкритого конкурсу за участю громадськості, про що неодноразово Вам наголошувалось, Львівська обласна державна адміністрація не може погодити кандидатуру п. І.Кондро. Вкотре пропоную Вам провести публічний конкурс зі залученням громадськості та підтверджую свою позицію погодити будь-яку кандидатуру, яка буде запропонована за результатами відкритого конкурсного відбору».

 

Водночас активісти припускають, що впертість пана Насірова призведе до призначення Ігоря Кондро як в.о., але в такому разі вони обіцяють боротьбу до «останнього патрона».

 

Вже коли цей матеріал був готовий до публікації, на сайті ДФСУ з'явилося таке повідомлення: «13 липня у м. Львові відбудеться обговорення кандидатур на посаду керівника ДФС у Львівській області за участі представників громадськості та представників ДФС України. Львівській ОДА доручено, за результатами наради у Президента, організувати запрошення представників громадських організацій для обговорення кандидатур».

,

КОМЕНТАРІ

 

Народний депутат України від БПП

Андрій АНТОНИЩАК:

 

 ОСОБИСТО РОЗПОЧНУ ЗБІР ПІДПИСІВ ЗА ВІДСТАВКУ НАСІРОВА

 

Справа в тому, що ніякого конкурсу не відбулося. З кандидатів, що подалися на конкурс, ніхто не підійшов… Ситуація перейшла в дрейфуюче русло. Після цього ситуацію збурила громадськість Львівщини, і збурила справедливо. Після мого виступу з трибуни ВРУ, після тих шин, які горіли, 2 липня пан Насіров отримав доручення президента провести відкритий конкурс, який би мав відбутися у Львові.

 

Конкурсу не було оголошено, не було розписано, які документи слід подавати, куди подаються і так далі.  Результатів його нема, розгляду публічного у Львові його не було, натомість ледь не в наказовому порядку голові ЛОДА спускають кандидатуру Ігоря Кондро. Я нічого не маю проти Ігоря  Кондро чи представника Волині, якого розглядають, пан Дума подався чи хтось інший. У мене  питання тепер одне: чому не відбувається конкурс. До честі голови ЛОДА, він написав заперечення, в якому наголосив, що не погоджуватиме пана Кондро, оскільки не відбувся конкурс.

 

За результатами вчорашнього круглого столу ми домовилися, що вкрай необхідно провести відкритий конкурс на заміщення цієї посади до 8 серпня з чітким зазначенням форми подання документів та інших умов проведення конкурсу. А зважаючи на суспільний резонанс, провести засідання конкурсної комісії у Львові із залученням представників громади, активістів та журналістів.

 

Я пообіцяв, що питання про поведінку та відповідальність пана Насірова буде поставлено на засіданні фракції БПП, бо він потрапив на службу з нашої фракції і ми несемо відповідальність.

 

Якщо не буде оголошено конкурс, я особисто розпочну збір підписів за відставку Насірова. І ще одне питання: як може людина після Революції гідності сидіти на двох стільцях. Це неприпустимо, адже минуло два тижні і він має визначитися — або він чиновник, або депутат. Моя позиція жорстка і послідовна: я відстоюю інтереси громади і мене це болить.

 

Координатор Економічного бойкотного руху

Олег РАДИК:

 

НЕ ДАМО ВИТЕРТИ НОГИ ОБ ГРОМАДСЬКІСТЬ

 

Ситуація з погодженням кандидатури Ігоря Кондро — це так собі захотів Насіров, абсолютно плюючи на те, що сказав Синютка, що говорили ми, що нарешті вже говорять народні депутати. Взяв і призначив. Коли у ЛОДА зібрали круглий стіл за участю громадськості та народних депутатів, то ми там перший раз почули прізвище того пана.

 

Наші рішення залишаються незмінними: проведення нормального конкурсу і пояснення, що сталося з попереднім конкурсом. З офіційної веб-сторінки ДФС зникли всі згадки про кадрову раду, про той конкурс і про переможців. Їх просто стерли, так ніби нічого не було, але ж ми маємо офіційні письмові відповіді від них з цього приводу.

 

Як це все можна пояснити? З точки зору моралі, Революції гідності це важко пояснити. А юридично — конкурс мав дорадчий характер, і йому люди не підійшли, але він цього не сказав, тому що боягуз. Насіров потім сказав, що проведе новий конкурс, але його не провів. Я знаю інших кандидатів, які подавалися в ДФС, щоби розуміти механізм. Вони надсилали свої резюме і відповідей ніяких не отримали, а тут за якийсь час приходить погодження на цього пана. Щось він таке «мутить», що не піддається логіці.

 

Я думаю, що ми якийсь рубікон перейшли. Ми ще подали в суд на Насірова, бо він попри норми закону залишається народним депутатом. Таке враження, що він кілька місяців попризначає, а потім скаже, що у нього не вийшло та повернеться в політику. А призначення у нього цікаві — є сумніви і по волинській області, куди сватають колишнього «реґіонала», і по його радниках. А оскільки він найбагатший чиновник України за офіційними даними, то потім він буде займатися політикою з іміджем молодого реформатора, якому не дали злі люди щось  робити.

 

Ми будемо в цій справі стояти до кінця, бо якщо зараз об громадськість витруть ноги, то у майбутньому ми нічого вже не зможемо вдіяти. Адже така ситуація не тільки в ДФС. А складається враження, що люди вже забули слово «люстрація». Побавилися в нього на телебаченні, а на рівні держави нічого такого навіть немає.

 

Заступник керівника «Народної самооборони Львівщини»

Юрій МАРТИНЮК:

 

ЦЕ ВСЕ ЗНЕВАГА І СВАВІЛЛЯ

 

Нічого не відбувалося, просто пан Насіров вирішив черговий раз обдурити всіх (так він собі думає) і призначити людину, яка йому пасує. Чому саме ця людина йому пасує, мені сказати складно. Але, на щастя, реґіональна влада  розуміє важливість питання і пан Синютка  знайшов у собі сміливість протистояти тим шахрайським схемам, які пробує втілювати ДФС України в особі її керівника, і відмовив у погодженні кандидатури І.Кондро.

 

Оскільки ми на місці вичерпали свої можливості з відстоювання прав щодо кадрових рішень ДФС у Львівській області у прозорий спосіб, то треба це питання переносити на вищий рівень. І круглий стіл у ЛОДА був присвячений тому, що ми просили депутатів уже  всім представницьким складом групи «Львівщина» звернутися до вищого керівництва держави зобов'язати керівництво ДФС провести у Львові чесний та прозорий конкурс. А якщо такий конкурс не буде проведений у місячний термін, то ми обговорили питання, щоби депутати ініціювали питання про відставку Насірова з посади голови ДФС України.

 

Це вже не свавілля, а відверта зневага як до громадянського суспільства, так і владних інституцій з боку пана Насірова. Чи це йому минеться безкарно, то це питання до очільників уряду та до президента.

 

ДЛЯ ДОВІДКИ

 

Ігор Кондро виконує обов'язки начальнка ДПІ у Сихівському районі Львова. Раніше працював на керівних посадах у податкових інспекціях Шевченківського та Залізничного району Львова. До речі, саме в період його роботи в ДПІ Залізничного району 2014 року трапився скандал, коли з вікна будівлі на Стрийській викинулася жінка-підприємець. У ЗМІ та соцмережах з'являлися натяки на те, що загиблу «пресували» податківці ДПІ Залізничного району.

Також в Інтернеті можна знайти інформацію про те, що Ігор Кондро пов'язаний із заступником Генпрокурора Олегом Заліском — їх називають кумами. Водночас ЗМІ приписують йому зв'язки з відомим львівським бізнесменом Григорієм Козловським, який зробив статки на тютюновому, готельному та ресторанному бізнесі.

 

Доходи Ігоря Кондро за минулий рік становили майже 47 тисяч гривень, з яких 43 тисяч 528 грн припадало на заробітну платню, а решта — на матеріальну допомогу. Члени родини податківця заробили минулого року 62 509 грн.

На родину записані квартира та автомобіль «Фольксваген пасат» 2008 року.

 

 

10.07.2015