Малайзія подала в ООН проект резолюції про трибунал щодо рейсу МН17

Представники Малайзії 8 липня поширили в ООН проект резолюції Ради безпеки з вимогою сформувати скликання міжнародний трибунал для незалежного розслідування катастрофи пасажирського літака рейсу МН17 у небі над Донбасом, повідомляє агентство France-Presse.

 

 

У проекті документа йдеться, що РБ ООН має "сформувати міжнародний трибунал з єдиною метою - домогтися судового переслідування тих, хто несе відповідальність за злочин, пов'язаний зі збитим літаком авіакомпанії Malaysia Airlines MH17 здійснював рейс 17 липня 2014".

 

При цьому документ посилається на норми сьомої глави Статуту ООН, яка присвячена «діям щодо загрози миру, порушень миру й актів агресії». У цій главі згадуються «превентивні або примусові заходи» щодо держави-порушника, в тому числі різного роду санкції.

 

У проекті резолюції катастрофа пасажирського лайнера називається «загрозою загальному миру і безпеці». Також у проекті трибунал під егідою ООН називають «дієвою гарантією незалежного та неупередженого процесу притягнення до відповідальності».

 

На думку Малайзії, трибунал стане "ефективною гарантією незалежного та неупередженого процесу розслідування" оскільки те, що авіалайнер був збитий, стало "загрозою міжнародному миру і безпеці".

 

Раніше прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рююте заявляв, що трибунал ООН «дає найбільші шанси притягнути до відповідальності винуватців катастрофи.

 

Росія ж вважає «нелогічним і непотрібним», а навіть контрпродуктивним створення міжнародного трибуналу у справі катастрофи пасажирського літака рейсу MH17 у небі над Донбасом, про що заявив 8 липня заступник міністра закордонних справ Росії Геннадій Гатілов.

 

 

09.07.2015